Главно Федерација/БиХ

Новаковић Бурсаћ: Приступ Њемачке демонстрира лоше намјере према БиХ и њеним грађанима

ОДРЕАГОВАЛА НА ОДЛУКУ БЕРЛИНА ДА ЗАДРЖИ 100 МИЛИОНА ЕВРА НАМЈЕЊЕНИХ ЗА ПРОЈЕКТЕ У РС
  • Њемачком амбасадору Томасу Фичему поручила да институције и представници Републике Српске немају намјеру да одустану од борбе за примјену уставних рјешења јер не постоје средства и пројекти који су им важнији од Републике Српске и њених надлежности

СРПСКИ делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да је Савезна влада Њемачке, на бази неаргументованих политичких ставова, одлучила да задржи средства намијењена Српској и да такав приступ Њемачке демонстрира лоше намјере према БиХ и њеним грађанима.

Бурсаћева је рекла да њемачка Влада одлуке није донијела на бази стварних, истинитих чињеница, што не може бити добро, него као средство условљавања.

– Управо овакав приступ према БиХ суштински је дијели и демонстрира лоше намјере према њеним грађанима – указала је Бурсаћева , реагујући на тврдње њемачког амбасадора у БиХ Томаса Фичена да је због пријетњи из Републике Српске за отцјепљењем Њемачка задржала више од 100 милиона евра за пројекте у Српској.

Она је поручила да институције и представници Републике Српске немају намјеру да одустану од борбе за примјену уставних рјешења и остваривање капацитета којег су им грађани дали на изборима, јер не постоје средства и пројекти који су им важнији од Републике Српске и њених надлежности.

– Било би корисно да партнери из Европске уније и на овом примјеру покажу да су за поштовање европских вриједности, а не да посежу за двоструким стандардима кад год им понестане аргумената и идеја – истакла је Бурсаћева за Срну.

Фичен је за „Ослобођење“ рекао да њемачка Савезна влада, због константних пријетњи отцјепљењем, задржава средства за велике инфраструктурне пројекте у Српској у висини од 105 милиона евра.

– За мене је јасно – људи у БиХ гледају према ЕУ када се ради о њиховој будућности. Русија им нема шта понудити од онога што је њима и њиховим породицама битно. У потрази за поузданим партнерима, већина политичара их тражи у Бриселу, а не у Москви – рекао је Фичен и додао да Њемачка чврсто подржава Кристијана Шмита.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар