Главно РС и матица

Нови сазив Скупштине Србије положио заклетву, крајњи рок за нову владу – 90 дана

ПОСЛАНИЦИ СЕ ОБАВЕЗАЛИ ДА ЋЕ ДЈЕЛОВАТИ „ПОШТЕНО, САВЕСНО И ВЕРНО УСТАВУ“
  • У току конституисања парламента, испред зграде Скупштине Србије организоване су демонстрације, а учесници протеста гађали су зграду јајима и парадајзом, када су видјели да посланици излазе из ње

ПОЛАГАЊЕМ заклетве народних посланика конституисан је нови, 12. сазив Скупштине Србије.

Предсједавајућа на конститутивној сједници, најстарија посланица Смиља Тишма, претходно је констатовала да је верификациона комисија сачинила извјештај о спроведеним изборима.

Предсједник комисије за утврђивање сагласности увјерења о избору за народног посланика и Извјештаја Републичке изборне комисије о спроведеним изборима Александар Марковић саопштио је да је свих 250 увјерења сагласно са извјештајем РИК-а и да су се стекли услови за потврђивање мандата свим народним посланицима.

Присутни посланици, којих је на почетку сједнице било 198, положили су и потписали заклетву која гласи: „Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Од конституисања новог сазива Скупштине, почиње да тече рок од 90 дана за формирање нове Владе.

На редовним парламентарним изборима 21. јуна највише посланичких мјеста 188 освојила је листа „Александар Вучић За нашу дјецу“.

Социјалисти ће имати 32 посланика, а први пут мандате је освојио СПАС Александра Шапића који ће имати 11 посланика.

У Скупштину су ушле и четири мањинске странке, па ће Савез војвођанских Мађара заступати девет посланика, Странка правде и помирења Моамера Зукорлића четири, док је по три мандата освојила СДА Санџака и Албанска демократска алтернатива-Уједињена долина.

Највеће опозиционе партије бојкотовале су парламентарне изборе и овакав састав скупштине сматрају нелегитимним.

У току конституисања парламента, испред зграде Скупштине Србије организоване су демонстрације, а учесници протеста гађали су зграду јајима и парадајзом, када су видјели да посланици излазе из ње.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар