Главно РС и матица

„Новости“: Вучић не иде у Брисел ни ако Приштина повуче одлуку о повећању царина

АДМИНИСТРАЦИЈА ЕУ ВРШИ ПРИТИСАК ДА СЕ ПРЕГОВОРИ ЗАВРШЕ ДО ИЗБОРА У ЕУ МАЈА 2019.

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић неће прихватити понуду западних сила да пристане на наставак дијалога у Бриселу чак и ако Приштина повуче одлуку о повећању царина за робу из централне Србије, а да Србији заузврат у децембру буду отворена три преговарачка поглавља, сазнају „Вечерње новости“.

Према сазнањима листа, Вучић није ни разматрао овај приједлог, нити ће га прихватити, а у Београду такву понуду сматрају апсурдном, јер је увођењем таксе на производе из централне Србије Приштина погазила ЦЕФТА споразум у који су уграђени неки од темељних принципа ЕУ.

Лист наводи да најновија „шаргарепа“ понуђена Београду, јер је циљ актуелне европске администрације да се до рјешења за питање Косова дође до истека њиховог мандата, за шта остаје све мање времена.

„Новости“ подсјећају да је и сам високи представник ЕУ Федерика Могерини, која је посредник у дијалогу Београда и Приштине, рекла да би вољела да се дијалог заврши до маја 2019. године када ће се одржати и избори за Европски парламент.

Србија је одавно спремна да отвори три нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ, али из политичких разлога поједине чланице ЕУ то стопирају. На чекању су поглавља девет – финансијске услуге, 17 – економске и монетарне одредбе и 18 – статистика.

У међувремену су припремљена и поглавља: 2 – слободно кретање радника, 4 – слободно кретање капитала, 14 – транспортна политика и 21 трансевропске мреже.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар