Главно Свијет

Одбачен захтјев Младићеве да буде одгођено изрицање пресуде заказано за 8. јун

„МЕХАНИЗАМ“ ИМА НАЈМЈЕРУ ДА ИЗРЕКНЕ ПРЕСУДУ И ПРОЧИТА ЊЕН РЕЗИМЕ
  • *Жалбено вијеће у више наврата одбило и захтјеве за омогућавање љекарских прегледа јер “одбрана, такође, више пута није успјела да докаже да Младић није у стању да комуницира, консултује се са браниоцем или разумије суштину поступка”

ЖАЛБЕНО вијеће Међународног механизма за кривичне судове у Хагу одбило је захтјев одбране генерала Ратка Младића да буде одгођено изрицање пресуде, које је заказано за 8. јун.

Вијеће сматра да одбрана није оправдала захтјев да се изрицање пресуде задржи и одгоди до тренутка када оба браниоца могу лично да присуствују поступку заједно са Младићем.

Како се истиче, упркос недоступности савјетника, одбрана није успјела да докаже да Младић или његов главни бранилац не могу бити присутни на изрицању пресуде, у судници или путем видео-конференције.

Вијеће подсјећа да је Жалбено вијеће у више наврата одбило захтјеве за омогућавање љекарских прегледа јер “одбрана, такође, више пута није успјела да докаже да Младић није у стању да комуницира, консултује се са браниоцем или разумије суштину поступка”.

Вијеће, такође, подсјећа да је “Младић био у могућности да комуницира са својим правним тимом и даје упутства након што је одређен датум изрицања пресуде и притом је, између осталог, јасно рекао и пружио свој непоколебљив став”.

Жалбено вијеће подсјећа да право на присуство у жалбеном поступку не захтијева физичко присуство у судници, барем тамо гдје се не прихватају додатни докази, па може бити испуњено путем видео-конференције.

Такође, Вијеће подсјећа да су браниоци обавезни да заступају свог клијента и да се придржавају наредби Жалбеног вијећа, те да, уколико клијента заступају бранилац и савјетник, било који од њих може преузети одговорност за учешће у поступку током изрицања пресуде.

“Судија Жалбеног вијећа прочитаће резиме писане пресуде и јавно изрећи пресуду, што не захтијева поступање било страна у поступку било адвоката”, наводи се у саопштењу.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар