Главно Странке

Опозиција не долази на консултације код Додика поводом „Сребренице“

ПДП НЕ ДОЛАЗИ СИГУРНО, ГОВЕДАРИЦА ЖЕЛИ ПРЕТХОДНО СТАВОВЕ ВЛАДЕ
  • Марко ПАВИЋ: ДНС је заинтересован за материју коју је предложио предсједник Додик. Видјећемо шта ће предсједник и друге странке предложити. ДНС ће коначни став заузети на сједници Скупштине“

ОПОЗИЦИЈА највјероватније неће доћи на сутрашњи састанак код Милорада Додика, предсједника РС, који је шефове парламентарних странака позвао на консултације у вези са Извјештајем о Сребреници из 2004. године.

Наиме, док у ПДП-у децидно истичу да код Додика неће, у СДС-у остављају теоретску могућност да би се могли појавити, али уз услов да Влада РС прво покаже да је спремна сама ставити ван снаге извјештај.

Суштина неспоразума је у томе што Додик и владајућа већина сматрају да би парламент, као највиши орган РС, требало да на сједници, која је заказана за уторак на његов захтјев, ставе тачку на причу о околностима злочина у Сребреници током јула 1995. године, као и на притисак Удружења Мајке Сребренице“ да се процесуира двадесетак хиљада припадника Војске РС.

Опозиција, пак, сматра да је извјештај усвојила Влада РС, и да само Влада РС има дужност да исправи и промијени дијелове извјештаја. Такође сматра да је заказивање сједнице Додиков предизборни маневар, док предсједник РС сматра да опозиција не жели да преузме одговорност за извјештај, јер је у вријеме његовог усвајања била на власти.

Вукота Говедарица, предсједник СДС-а и кандидат за предсједника РС, каже за Независне“ да ће његова странка Додиков позив на састанак и сједницу схватити озбиљно само ако Влада покаже спремност да понуди смјернице шта је спремна урадити поводом исправки самог извјештаја.

Након што је предсједник (Народне скупштине РС Недељко) Чубриловић на захтјев господина Додика заказао сједницу, ми смо затражили од Владе да се о томе одреди. Жао нам је што се од тада до данас није ништа догодило“, рекао је Говедарица.

Он је рекао да ће одлазак код Додика, али и понашање опозиције у вези са сједницом зависити од тога како ће поступити Влада.

Уколико буде било одговора од стране Владе, ми из Савеза за побједу ћемо одржати консултације и донијети одговарајуће одлуке. Све друго би било само манипулација од стране владајуће већине“, рекао је Говедарица.

Марко Павић, предсједник ДНС-а, Независним“ је рекао да ће та странка присуствовати на консултацијама код Додика, јер поштује институције РС.

ДНС је заинтересован за материју коју је предложио предсједник. Видјећемо шта ће предсједник и друге странке предложити. ДНС ће коначни став заузети на сједници Скупштине“, рекао је он.

Коментаришући оклијевање опозиције да дође на састанак, Павић је кратко рекао да ДНС има своју политику и своје ставове, а опозиција своје, те да у њихове разлоге не улази.

Петар Ђокић, предсједник СП-а, рекао је да он са сарадницима долази на састанак.

Ово је важно питање и зато је једнако важно да о њему постоји заједнички приступ и усаглашен став унутар РС“, рекао је он.

Очекивано, представници Домовине“ противе се исправкама извјештаја и заказивању сједнице о Сребреници, а покушаје исправљања навода који су тада изнесени сматрају покушајем прекрајања догађаја и геноцида над Бошњацима“.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Opozicija-nece-kod-Dodika-na-konsultacije-bez-stava-Vlade-o-Izvjestaju-o-Srebrenici/492330

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар