Главно Свијет

Орбан: Ембарго на руску нафту погодио би мађарску привреду попут атомске бомбе

ШЕФ МАЂАРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ПЕТЕР СИЈАРТО: „ЗАТО ГА НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ“

МАЂАРСКА влада неће дозволити ембарго на испоруке руске нафте у облику који је недавно предложила Европска комисија, рекао је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Он је, коментаришући припрему шестог пакета санкција против Русије, навео да би ступањем овог приједлога на снагу било „поткопано снабдијевање Мађарске енергијом, а преко ње и цјелокупна мађарска привреда“, преноси ТАС С.

Нешто раније данас је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да би забрана испоруке руске нафте погодила економију земље попут атомске бомбе и да је то „црвена линија” за Будимпешту.

Мађарска влада је више пута објашњавала како је једина велика рафинерија нафте у земљи технолошки уређена на такав начин да најмање 65 одсто сирове нафте долази из Русије.

С друге сране, извршни директор у компанији МОЛ Жолт Хернади напомиње да ће бити потребне двије до четири године и неколико стотина милиона долара за реструктурирање процеса производње и прелазак на друге сировине, те додаје да је та фирма недавно била присиљена да разради такав сценарио.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар