Главно Свијет

Палестинци каменицама, израелски војници мецима – најмање 37 мртвих и 1000 рањених

ХАМАСОВЕ ПРИСТАЛИЦЕ ПОКУШАВАЈУ ДА ПРОБИЈУ ДЕСЕТОГОДИШЊУ БЛОКАДУ ПОЈАСА ГАЗА

ВЛАДАЈУЋИ палестински Хамас је саопштио да ће масовне демонстрације против Израела на граници појаса Газе, у којима је данас погинуло најмање 37 особа, бити настављене док Палестинци не остваре своја права.

Хиљаде Палестинаца окупиле су се данас на више пунктова око границе Газе и Израела, на највећем протесту од краја марта у циљу пробијања десетогодишње блокаде појаса Газе од стране Израела и Египта.

На данашњим демонстрацијама погинуло је најмање 37 Палестинаца, а више од 1.000 је рањено. Израелски војници пуцају преко граничне ограде, у складу са ставом јеврејске државе да ће по сваку цијену спречити евентуални пробој границе.

Званичник Хамаса Исмаил Радван рекао је да ће они „наставити тим путем док права палестинског народа не буду остварена”.

Групе демонстраната претходно су покушале да се приближе граници, гађајући израелске војнике каменицама, послије чега су израелски војници отворили ватру на Палестинце.

Сукоби су избили неколико сати прије церемоније отварања америчке амбасаде у Јерусалиму. Палестинци су гњевни због тог потеза САД који значи званично признање Јерусалима као главног града само Израела, а они желе да источни дио буде престоница њихове будуће независне државе.

Бета

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар