Главно РС и матица

Палмер: Поводом Косова нема бланко чекова, али ни црвених линија

„ОД ОБЕ СТРАНЕ ЋЕ СЕ ТРАЖИТИ ДА ПРЕДУЗМУ НЕКЕ КРУПНЕ И ПОЛИТИЧКИ ТЕШКЕ СТВАРИ“
  • „Договор би морао да има безбједносни аспект, политичку и економску компоненту и нешто о имовини Српске православне цркве на Косову, и о Газиводама, и о Трепчи“

ЗАМЈЕНИК помоћника државног секретара САД Метју Палмер је данас рекао да по питању Косова „нема бланко чекова ни црвених линија“, али да би споразум Београда и Приштине требало што прије да буде постигнут.

„Оно што бисмо ми вољели да се постигне је потпуна нормализација односа између Београда и Приштине, а то је сложен изазов“, рекао је Палмер за РТС. Према његовим ријечима, сваки договор би морао да има „безбједносни апект, политичку и економску компоненту и нешто о имовини Српске православне цркве на Косову, и о Газиводама, и о Трепчи“.

„Дакле, био би то комплексан договор а нама је само битно да буде овдје постигнут, да буде трајан и примјењив. Спремни смо да саслушамо било који договор који две стране постигну, а који испуњава те услове“, навео је функционер Стејт департмента.

На питање о евентуалној размјени територија, Палмер је рекао да „не би улазио у детаље“ јер није представљен ниједна предлог за договор.

„Наша позиција је да нема црвених линија нити има бланко чекова. Вољели бисмо да двије стране дођу до најбољег могућег договора. Ми ћемо погледати оно што нам донесу, а са чим се слажу оба друштва и сви сматрају добрим рјешењем, и добро ћемо промислити, и ако имамо неких примједби на неке детаље, ми ћемо их јасно изнијети, навео је Палмер.

На питање да ли споразум о нормализацији односа значи и српско признавање Косова, Палмер је рекао да САД „нису преговарачка страна“.

„Нисмо ми ти који преговарамо. Желимо преговарачима да дамо простора да постигну резултат који се може описати као потпуна нормализација односа. Ја сада не бих унапријед дефинисао како то изгледа, хтјели бисмо да преговарачи сами дођу до тога, али јасно је да ће се од обе стране тражити да предузму неке крупне и политички тешке ствари, да би постигле такав исход“, навео је он.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар