Главно РС и матица

Паролин у Београду: Србија у Ватикану увијек има искреног саговорника

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ВАТИКАНА СЕ САСТАО И СА ВУЧИЋЕМ, БРНАБИЋ И ПАТРИЈАРХОМ ИРИНЕЈОМ
  • Ивица ДАЧИЋ: Србија жели да даље унапређује већ добре и стабилне односе с Ватиканом. Посета Паролина, највишег ватиканског званичника који је икада дошао у Србију, историјска је и импулс даљој сарадњи

ДРЖАВНИ секретар Ватикана Пјетро Паролин рекао је данас у Београду да Србија у Ватикану увек може да нађе искреног саговорника, посебно по питањима очувања слободе религије и људских права.

Он је захвалио српским властима на поштовању које указују католичкој заједници и на испуњавању њихових очекивања, и изразио наду да ће тај дијалог бити настављен.

„Католичка заједница је бројно смањена, али намјерава да допринесе читавом друштву“, рекао је кардинал Паролин на конференцији с министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

По његовим ријечима, сви представници Католичке цркве „с пажњом прате односе међу религијама и братски дијалог с другим хришћанским народима“, а посебно са Српском православном црквом.

Дачић је рекао да Србија жели да даље унапређује већ добре и стабилне односе с Ватиканом, и да је посјета Паролина, највишег ватиканског званичника који је икада дошао у Србију, „историјска“ и „импулс даљој сарадњи“.

Дачић је најавио и посјету ватиканског министра спољних послова Пола Галагера.

По његовим ријечима, интереси Ватикана и Београда се подударају по бројним значајним питањима, као што су заштита хришћана, људска права, мигранти и избјеглице, спровођење агенде УН о искорењивању сиромаштва, заштита животне средине, борба против климатских промјена и друго.

Због тога је договорено успостављање политичких консултација министарстава спољних послова.

„Веома је битно да сарадња буде у интересу свих народа, наших цркава, регионалне стабилности и тражења заједничких интереса за будућност“, рекао је Дачић.

Министар је захвалио Ватикану због непризнавања независности Косова и због подршке преговорима Београда и Приштине.

Дачић је кардиналу Паролину поклонио урамљен примјерак прве странице Мирослављевог јеванђеља, а заузврат је добио књигу о Ватикану.

Паролин се данас састао с предсједником Србије Александром Вучићем и с премијерком Аном Брнабић, а састаје се и с патријархом СПЦ Иринејом и с католицима у Новом Саду.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар