Главно Свијет

Пленковић: Хрватска сматра да се треба држати духа и слова Дејтонског споразума

РАЗГОВАРАО У ЗАГРЕБУ СА ДРАГАНОМ ЧОВИЋЕМ И БАКИРОМ ИЗЕТБЕГОВИЋЕМ

Фото: Андреј Пленковић Twitter

  • Андреј ПЛАНКОВИЋ: „Сматрамо ниЈЕ добрО да један народ другом бира представника у власти“

ПРЕМИЈЕР Хрватске Андреј Пленковић коментарисао је данас сусрет с лидерима СДА и ХДЗ БиХ, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, и нагласио да је циљ његове владе да обезбиједи добре и пријатељске односе са БиХ.

То, како је казао, тим прије с обзиром на географски положај и чињеницу да су Хрвати један од три конститутивна народа у тој земљи.

„Сматрамо да се треба баш сада, кад је ријеч о 25. годишњици Дејтонског споразума, држати слова и духа тог споразума, а то значи да представници сва три конститутивна народа треба да буду заступљени на начин да су они заиста легитимни представници та три народа“, рекао је Пленковић новинарима, послије обиласка бодоградилишта „3. мај“ у Ријеци.

Став Хрватске је јединствен, поручио је и истакао да Хрватска тај став износи годинама, пренијела је загребачка Н1 тв.

„Сматрамо да праксе нису добре да један народ другом бира представника у власти. Наш је став да би сами актери у БиХ, и институције и странке, требало да изњедре такав изборни закон који ће онемогућити ситуацију коју имамо данас, да се један народ осејћа да су ствари неправедне“, рекао је Пленковић.

Пленковић се синоћ састао у Загребу с Изетбеговићем и Човићем, а раније овог мјесеца су он и предсједник Зоран Милановић одвојено разговараали са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Пленковићев кабинет је после сусрета са Човићем и Изетбеговићем саопштио:

„Наглашена је чврста подршка Хрватске Босни и Херцеговини на њезином европском путу. За Хрватску, као сусједну и пријатељску државу, бољитак, стабилност и сигурност Босне и Херцеговине од највећег су значаја. Предсједник Владе Пленковић посебно је нагласио важност остваривања једнакоправности сва три конститутивна народа у Босни и Херцеговини, као и њихову легитимну заступљеност у институцијама БиХ“.

„Ми Хрватску и премијера Пленковића доживљавамо као пријатеља БиХ посебно на нашем евроатлантском путу“, рекао је Човић послије састанка у Загребу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар