Главно Свијет

Пленковић осудио злочин у Вариводама, па позвао Србе да осуде „великосрпску политику“

ПОСЛИЈЕ 25 ГОДИНА ИЗРАЗИО „ДУБОКО ЖАЉЕЊЕ“ ШТО ИХ ХРВАТСКА НИЈЕ ЗАШТИТИЛА
  • Рекао да је убиство деветоро цивила у том српском селу код Кистања „гажење оних идеала за које се борила огромна већина хрватских бранитеља, међу којима су били и Срби“

ПРЕМИЈЕР Хрватске и предсједник ХДЗ Андреј Пленковић изјавио је да је у Вариводама код Кистања, гдје је прије 25 година убијено деветоро српских цивила, почињен тежак злочин против невиних људи, који је увреда за савремену Хрватску.

„На својим кућним праговима окрутно је побијено деветоро цивила, ваших сумештана и чланова породица и то упркос томе што на том подручју више није било ратних дјеловања. Као предсједник Владе дубоко жалим због тога и у име владе изражавам саучешће за чланове ваших породица чије животе хрватска држава, нажалост, није успјела да заштити“, рекао је Пленковић на комеморацији за страдале коју су организовали Српско народно вијеће (СНВ) и општина Кистање.

Осим што је породице убијених завио у црно, тај злочин је „и увреда за сувремену Хрватску, јер вријеђа људско достојанство“, истакао је Пленковић.

„Он је гажење оних идеала за које се борила огромна већина хрватских бранитеља, међу којима су били и Срби, а борили су се за слободну, демократску и толерантну Хрватску“, рекао је.

Пленковић је подсјетио да је злочин почињен мјесец и по дана послије завршетка војно-полицијске акције Олуја.

Позвао је Србе у Хрватској да „смогну снаге и признају да је на Хрватску извршена агресија режима Слободана Милошевића и бивше ЈНА и да се не може оправдати оружана побуна против легално изабране власти и демократске воље хрватског народа за самосталном државом“.

Додао је још: „То значи и јасно ограђивање од тадашње великосрпске политике у чије су име хиљаде невиних људи убијене широм Хрватске и због које су погинуле хиљаде хрватских бранитеља, међу којима су многи нестали, а многи су злочини такође до данас остали некажњени, међу њима и злочини из 1991. у сусједним спаљеним хрватским селима“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар