Главно Свијет

Пленковић: Положај Хрвата у БиХ од виталног је интереса за Хрватску

ЗАГРЕБ ИНСИСТИРА ДА ХРВАТИ БУДУ „ЛЕГИТИМНО ПРЕДСТАВЉЕНИ У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ“
  • Драган ЧОВИЋ: Конститутивни народи морају бити легитимно и примјерено заступљени у власти

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је у разговору са предсједником ХДЗ-а БиХ, Драганом Човићем, да је питање положаја Хрвата у БиХ тема од виталног хрватског интереса.

Пленковић је истакао да је конзистентна политика Владе Хрватске пружање снажне подршке постизању равноправности хрватског народа, те да Хрвати буду легитимно заступљени у Предсједништву и највишим представничким институцијама БиХ, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

Он је поручио да Хрватска жели конструктивно помоћи да се постигне консензус свих политичких актера о реформи Изборног закона у БиХ.

– О томе је на недавно одржаном Дубровник форуму предсједник Владе разговарао с новоименованим представником за БиХ Шмитом, те америчким изаслаником за БиХ и југоисточну Европу Палмером – навели су из ХДЗ-а БиХ.

Пленковић је рекао да Хрватска на нивоу ЕУ најснажније заговара наставак европског пута БиХ, те је изразио и подршку приближавању БиХ чланству у НАТО-у.

– Притом је важно оснажити реформски процес који гарантује привредну стабилност, те бољитак цијеле земље – саопштено је из ХДЗ-а.

Пленковић је навео да ће се, према одлуци Владе, у Хрватској моћи бесплатно вакцинисати и они који немају здравствено осигурање, што је важна порука Хрватима у БиХ, као и Бошњацима и Србима и свим осталим грађанима БиХ.

Човић, који је и замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, нагласио је важност тренутних реформских процеса за европски пут и унутрашњу стабилност и развој БиХ.

Он је исказао увјерење у постизање коначног договора о измјенама Изборног закона и ограниченим уставним измјенама током ове године, наглашавајући да се основне претпоставке БиХ не смију даље доводити у питање.

Човић је поручио да конститутивни народи морају бити легитимно и примјерено заступљени у власти.

Он је изразио је захвалност Пленковићу на помоћи Хрватске која је донирала БиХ 240.000 доза вакцина.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар