Главно Федерација/БиХ

Поџић: Вјежба „Брзи одговор 21“ није вјежба НАТО већ вјежба Оружаних снага БиХ са војском САД

ТРАЈАЋЕ ОД 17. МАЈА ДО 2. ЈУНА НА МАЊАЧИ И КОД ГЛАМОЧА И ТУЗЛЕ
  • У вјежби ће учествовати око 500 припадника Оружаних снага БиХ и 700 америчких војника, а користиће лако пјешадијско наоружање и минобацаче 60 и 82 милиметра

„БРЗИ одговор 21″ није НАТО вјежба већ вјежба Оружаних снага БиХ са војском САД, рекао је министар одбране БиХ Сифет Поџић на Мањачи, једном од војних полигона на којем ће од 17. маја до 2. јуна бити одржана ова вјежба.

Учешћем у овој вјежби Оружане снаге БиХ показују спремност за заједничко дјеловање са оружаним снагама САД и партнерских земаља, али и дају додатни мотив за Оружане снаге БиХ да уче од најбољих и да наставе са процесом даље професионализације и модернизације, рекао је Поџић.

Он је подсјетио да ће на војним полигонима на Мањачи и у Гламочу, те у касарни и аеродрому „Дубраве“ код Тузле од 17. маја до 2. јуна бити одржана билатерална вјежба оружаних снага БиХ и САД.

Поџић је на конференцији за новинаре на полигону Мањача рекао да ће у вјежби учествовати око 500 припадника Оружаних снага БиХ и 700 америчких војника, а користиће лако пјешадијско наоружање и минобацаче 60 и 82 милиметра.

Он је напоменуо да је ова вјежба дио велике мултинационалне вјежбе „Бранилац Европе 21“ коју команда Оружаних снага САД за Европу и Африку спроводи повезујући четири различите војне вјежбе на тлу Европе.

Како је појаснио, у тој вјежби укупно учествује 28.000 припадника оружаних снага из 27 земаља на 31 војном полигону у 12 држава.

На питање новинара докле се стигло са Програмом реформи за ову годину, Поџић је изразио очекивање да би до краја маја тај документ требало да стигне у Савјет министара и да буде прихваћен, а затим упућен у Брисел.

„Комисија за сарадњу ради на овом документу и до 20. маја требало би да пристигну примједе“, додао је Поџић.

Командант Оперативне команде Оружаних снага БиХ генерал-мајор Радован Илић рекао је да ће учешће Оружаних снага у вјежби „Брзи одговор“ појачати ниво њихових оперативних способности и професионализма.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар