Главно Скупштина РС

Полицајцима пензија на бази пет годишњих плата које су за њих најповољније

У РС ПОСТАЈЕ МОГУЋЕ ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ О РЕГИСТРАЦИЈИ ФИРМЕ ЕЛЕКТРОНСКИМ ПУТЕМ
  • Омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара

НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је Закон о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима који прописује да ће се полицијском службенику лични коефицијент за остваривање права на пензију утврђивати на основу пет годишњих плата које су за њега најповољније.

Овај акт је донесен по хитном поступку ради побољшања материјалног статуса овдашњих полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије.

Народна скупштина је по хитном поступку усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о нотарима чији је циљ усаглашавање законских одредаба са одлукама Уставног суда Српске, чиме ће бити омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара.

Скупштина је усвојила и Закон о личном имену којим се уређује појам, начин одређивања, коришћења и промјене личног имена држављана Републике Српске и БиХ.

Посланици су усвојили Закон о ликвидационом поступку чији је циљ ефикаснији, бржи и економичнији поступак, као и Закон о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској којим се лица са инвалидитетом ослобађају плаћања накнаде за полагање правосудног испита, чиме ће, између осталог, постати конкурентнији на тржишту рада.

Скупштина је усвојила и Закон о измјени Закона о насљеђивању чији је циљ усаглашавање одређених одредби са одлуком Уставног суда Српске, односно законским одредбама је прописано да су нужни насљедници дјеца умрлог, његови усвојеници и супружник.

Усвојен је и Закон о измјенама Закона о привредним друштвима којим се настављају реформе регистрације привредних субјеката с циљем успостављања могућности за подношење пријаве за регистрацију оснивања и пословних промјена електронским путем.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад првог дијела шесте редовне сједнице и други дио заказао за уторак, 24. септембар, са почетком у 10.00 часова.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар