Главно Свијет

Предсједник Аустрије прижељкује стварање „Сједињених европских држава“

ТВРДИ ДА ЋЕ И ЕУ И АУСТРИЈА ДАЉЕ ГУБИТИ НА ЗНАЧАЈУ АКО ЕУ НЕ БУДЕ ГОВОРИЛА ЈЕДНИМ ГЛАСОМ
  • Александер ван дер БЕЛЕН: „Разарање Уније би изложило националне државе, као брод без кормила на мору, јаком вјетру и великим таласима, и на крају би значило ново сиромаштво у Европи“

ПРЕДСЈЕДНИК Аустрије Александер ван дер Белен оцјењује да се Европа налази на прекретници и упозорава на повратак национализмима.

Он је, за аустријску новинску агенцију АПА, рекао да ЕУ и Аустрији, због компликоване свјетске политичке ситуације пријети губитак значаја.

„Европа мора да се одлучи. Желимо ли да наставимо као до сада и гледамо како ЕУ и Аустрија на свјетској позорници губе на значају или желимо снажнију Европу коју ће слушати у свијету зато што говори једним гласом“, нагласио је он додајући да он жели снажну, уједињену Европу и да се нада да је Бреxит свима био довољно упозорење.

Изразио је увјерење да ће канцелар Себастијан Курц озбиљно схватити проевропски курс који је записан у коалиционом споразуму и истиче да шеф владе добро познаје свјетску политичку ситуацију и да зна да Аустрија, глобално, своје интересе не може сама да прогура.

Ван дер Белен је рекао да су за чланство у ЕУ у Аустрији везана на стотине хиљаде радних мјеста.

„Разарање Уније би изложило националне државе, као брод без кормила на мору, јаком вјетру и великим таласима, и на крају би значило ново сиромаштво у Европи“, нагласио је он.

Осврнуо се и на чланство Слободарске партије Аустрије (ФПО) у „Ле Пеновој фракцији“, то јест евроскептичној фракцији Европе нација и слободе у Европском парламенту, поручивши да је то у супротности са проевропским курсом владе.

Што се изазова током предсједавања Аустрије ЕУ тиче Ван дер Белен је затражио веће јединство Уније.

„То је у случају трговинског рата случај, код климатске кризе премало радимо, а код миграције пријети опасност домино ефекта националног деловања, што би и Аустрији штетило“, нагласио је он.

Преговори о Бреxиту и око буџета ЕУ су тешки, али према његовим ријечима, на томе се неће распасти ЕУ.

Што се мигрантске кризе тиче, Ван дер Белен поручује да, ако се жели спречити ирегуларна миграција, треба створити легалне могућности имиграције заложивши се за европски закон о имиграцији и заједнички систем азила.

Истовремено истиче да миграција није највећи проблем Европе.

„Тренутно ми климатска криза и претећи царински и трговински рат са САД прави већу бригу“, истакао је Ван дер Белен.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар