Главно Федерација/БиХ

Против одлуке о петом делегату у Дому народа донијете жријебањем поднијете три жалбе

ПОДНОСИОЦИ: СНСД, СЊЕЖАНА НОВАКОВИЋ-БУРСАЋ И РАНКА ПЕРИЋ-РОМИЋ
  • Апелационо одјељење Суда БиХ имаће рок од три дана од дана пријема жалби да по њима одлучи

ДEЛЕГАТ Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ рекла је да су она и СНСД уложили жалбу на одлуку о утврђивању резултата додјеле мандата путем жријебања за једног делагата у Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Народне скупштине Републике Српске.

Из Централне изборне комисије БиХ рекли су да су запримљене три жалбе на ту одлуку, и то – СНСД-а, Сњежане Новаковић-Бурсаћ и Ранке Перић-Ромић које ће бити прослијеђене Апелационом одјељењу Суда БиХ када ЦИК припреми изјашњење на жалбе.

– Апелационо одјељење Суда БиХ има рок од три дана од дана пријема жалби да по њима одлучи – навели су из ЦИК-а за Срну.

ЦИК БиХ је 4. јула донио једногласну одлуку о утврђивању резултата додјеле мандата путем жријебања за једног делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из Народне скупштине Републике Српске, којом је мандат додијељен Ненаду Вуковићу.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је на ову одлуку дозвољена жалба у року од два дана, док ће се након правоснажности одлуке ићи у процес потврђивања резултата.

ЦИК БиХ је 1. јула, мимо свих законских процедура, двије године након легално и легитимно спроведених избора, извукао из бубња кандидатску листу ПДП-а на жријебању за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Имајући у виду да делегате из Републике Српске бира Народна скупштина Републике Српске, овим начином избора делегата није се поштовала воља грађана.

Осим листе ПДП-а, у бубњу је била и листа Ранке Перић Ромић на којој је Сњежана Новаковић Бурсаћ из СНСД-а, која је у Народној скупштини Републике Српске након општих избора 2022. године изабрана у Дом народа.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар