Главно Странке

Радмановић: СДС и ПДП дају шансу другима да мимо воље Српске управљају парламентом БиХ

ПОЗВАО СДС И ПДП ДА ПОВУКУ ПРЕДЛОГ ЗА ПРОМЈЕНУ ПОСЛОВНИКА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА
  • Небојша РАДМАНОВИЋ: Иницијатива за измјену пословника потпуно је необична јер су је покренула четири посланика из Републике Српске – по два из СДС и ПДП: „Чули смо од предсједника СДС (Мирка Шаровића) да има подршку 27 посланика у Представничком дому, али грађанима Српске нису објаснили ко су ти посланици. Они су из ФБиХ. Логично питање је зашто сви посланици из ФБиХ подржавају измјене пословника, а не подржавамо их ми из Српске. Одговор је једноставан – зато што су на штету Републике Српске
  • „Годишњи национални план за чланство у НАТО је техничко питање које се тиче укупних реформи у БиХ и није требао и могао да буде услов за формирање власти. Они су измислили да је то услов, а ми сматрамо да то не може да буде услов. Чини нам се да имамо начина да то питање превазиђемо“

НЕБОЈША Радмановић, потпредсједник СНСД, рекао је данас да је приједлог измјена Пословника о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ штетан за Републику Српску и позвао СДС и ПДП да повуку тај приједлог.

„Без обзира на то колико су добили гласова, они би требало да схвате да то не може и не треба тако. Позивамо их да сарађујемо на заштити интереса Републике Српске без обзира што имамо неслагања унутар Српске“, рекао је Радмановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да је СНСД предложио кандидате за чланове комисија Представничког дома због процјене да треба извршавати закључке Народне скупштине Републике Српске и да је покретање измјена Пословника на штету Српске.

„Приједлог измјене члана шест Пословника показује да су се људи који су сада власт на нивоу БиХ, мимо воље грађана Републике Српске и против њених интереса, одлучили да измјене Пословник и оставе могућност некоме другом да мимо воље грађана Српске управља парламентом БиХ. Нисмо то могли дозволити и први корак ка спречавању тога је именовање наших чланова комисија“, истакао је Радмановић, који је и замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ.

Он је навео да раније нису формирали комисије јер су политичке партије из Федерације БиХ /ФБиХ/, након конституисања Представничког и Дома народа парламента БиХ, вршиле опструкције, нису жељеле да буде именован Савјет министара и нису омогућиле да профункционише Комисија за избор Савјета министара која се бира прва.

„Због тога смо рекли да неће радити ни остале комисије. Сада се ситуација знатно промијенила јер би могла ићи на штету Републике Српске“, нагласио је Радмановић.

Према његовим ријечима, иницијатива за измјену Пословника је потпуно необична јер су је покренула четири посланика из Републике Српске – по два из СДС-а и ПДП-а.

„Чули смо од предсједника СДС-а /Мирка Шаровића/ да има подршку 27 посланика у Представничком дому, али грађанима Српске нису објаснили ко су ти посланици“, рекао је Радмановић.

Он истиче да међу њима није девет посланика из Републике Српске, односно из реда српског народа из СНСД-а и Српског клуба.

„Поставља се питање ко је међу та 23 посланика. Они су из ФБиХ. Логично питање је зашто сви посланици из ФБиХ подржавају измјене Пословника, а не подржавамо их ми из Српске. Одговор је једноставан – зато што су на штету Републике Српске. Ми смо морали да устанемо у одбрану“, каже Радмановић.

Он је рекао да ће СНСД предложити и кандидате за чланове комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

„Не можемо да кажемо када ће се то догодити јер морамо да консултујемо наше делегате у Дому народа. Важно је да буду формиране заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине. Вјероватно ће то бити убрзано урађено“, рекао је Радмановић.

Коментаришући тврдње да је СНСД у борби за фотеље, Радмановић је рекао да је СНСД добио повјерење грађана и да му на основу тога припадају мјеста у Савјету министара, а не СДС-у и ПДП-у, иако су били и сада су спремни да разговарају са њима о томе да и они учествују у власти како би заједно бранили интересе Српске.

„Овђе је обрнута битка. Они који већ пету годину раде против воље грађана Републике Српске у Савјету министара желе да остану и даље. Дакле, они се боре за своје фотеље и бројних директора и њихових замјеника у институцијама на нивоу БиХ. Поново покушавају да именују своје људе, неке су успјели, а неке још нису. СНСД сматра да то све мора бити заустављено и да можемо да то зауставимо“, рекао је Радмановић.

Он је оцијенио смијешним поруке које добијају од неких придружених чланова коалиције коју предводе СДС и ПДП да су капитулирали и да неће избјећи смјене.

„Објашњавати шта се дешава у Представничком дому некоме ко није ни прошао поред зграде, а камоли ушао у парламент, нити може добити тај број гласова, и дозволити да такви говоре како и ко треба да буде именован изгледа смијешно, а то нам се нажалост дешава. То показује да се ради и о ширим разговорима о кадровским промјенама. Не можемо то дозволити због броја гласова које смо добили и повјерења које грађани дају СНСД-у“, нагласио је Радмановић.

Он је додао да Савјет министара треба формирати безусловно, као што је СНСД радио од почетка, али су се изненада појавили неки непотребни услови које нико није требао да постави и због тога је дошло до застоја у формирању Савјета министара.

„Чини нам се да сада можемо да то избјегнемо и да је могуће брзо договарати о конституисања Савјета министара. Вријеме је да изборни побједници међу конститутивним народима дођу до партнерских односа и формирају власт. Чини ми се да је Бошњацима досадило да покушавају праве већину са изборним губитницима и да на тај начин раде против једног, а често и два конститутивна народа“, истакао је Радмановић.

Он је подсјетио да су три странке побједнице у конститутивним народима раније у преговорима о формирању Савјета министара договориле да је концепт пут према Европској унији и да нема других детаља и коалиционих споразума.

„То све остаје и данас. Ми остајемо при ставу да нико не може постављати услове да би био формиран Савјет министара јер то више никоме није у интересу. Годишњи национални план за чланство у НАТО-у је техничко питање које се тиче укупних реформи у БиХ и није требао и могао да буде услов за формирање власти. Они су измислили да је то услов, а ми сматрамо да то не може да буде услов. Чини нам се да имамо начина да то питање превазиђемо“, нагласио је Радмановић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар