Главно Свијет

Раковић: Ако Мандић, Бечић и Милатовић одбаце личне сујете – Ђукановић губи у другом кругу

УЉАРЕВИЋ: НАЈБОЉЕ ШАНСЕ ДА ПРОЂУ ПРВИ КРУГ ИМАЈУ ЂУКАНОВИЋ И МАНДИЋ
  • Александар РАКОВИЋ: Врло је важно да се Алекса Бечић, Андрија Мандић и Вук Милатовић договоре и потпишу споразум да ће подржати један другог у другом кругу ко год да уђе у тај други круг. Да се обавежу да ће позвати своје гласаче да гласају за оног ко је против Ђукановића. И то је гарант њихове побједе, а дебакла Ђукановића. То би био његов коначни крај

АНАЛИТИЧАРИ су сагласни да је други круг извјестан и као фаворите виде садашњег шефа Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и лидера Демократског фронта Андрију Мандића.

Пред предсједничке изборе који су у Црној Гори заказани за 19. март, ситуација у тамошњем друштву таква да је могуће да ће бити другог круга избора, сматра политичка аналитичарка Далиборка Уљаревић.

– Тренутно се чини се извјесним да су Мило Ђукановић и Андрија Мандић кандидати за други круг, представљајући два пола црногорског друштва – објашњава Уљаревић.

Наводи да је Црна Гора у политичкој кризи, која је почела и прије парламентарних избора 2020. године.

– На жалост, ти избори нису донијели рјешења на нека до тада отворена питања, а у међувремену су се отворила и нова. Двије владе су у двије године изгубиле повјерење у Скупштини, а посљедња је у техничком мандату већ дупло дуже него што је била у редовном и фактички нема легитимитет за бројне одлуке које доноси – каже она.

Објашњава да треба имати у виду да су Андрија Мандић и коалиција коју он заступа били против чланства Црне Горе у НАТО, да у том блоку потоји растући евроскептицизам и да је његов однос и оних субјеката који га подржавају према Владимиру Путину битно другачији од оног који су заузели лидери демократских западних држава.

Уљаревић каже да уколико побиједи Ђукановић – то ће бити један од најдуговјечнијих владара у модерној историји, јер би са тим мандатом убиљежио 37 година власти.

– Његова побједа би дала огроман импулс ДПС-у за парламентарне изборе, посебно јер су двије посљедње владе озбиљно подбациле. То би био и велики пораз нових власти – оцијенила је Уљаревић.

Историчар Александар Раковић сматра да ће на предсједничким изборима у други круг ући два кандидата.

– Андрија Мандић и Мило Ђукановић највероватније ће ући у други круг. Врло је важно да се остали кандидати Бечић, Мандић и Милатовић и сви који су против Ђукановића договоре и потпишу неки споразум да ће подржати један другог у другом кругу ко год да уђе у тај други круг – рекао је Раковић.

Додао је да је мишљења да ће од свих Ђукановићевих противкандидата ипак до другог круга стићи Мандић.

– Али, ко год да буде био, важно је да они једни друге обавежу да ће позвати своје гласаче да гласају за оног ко је против Ђукановића. И то је гарант њихове побједе, а дебакла Ђукановића. То би био његов коначни крај. За то је потребно да остали кандидати одбаце личне сујете и да Мандић, Милатовић и Бечић нађу начин да се направи споразум и да се Ђукановић разбије у другом кругу – казао је Раковић.

Поред фаворита Ђукановића и Мандића, снагу на биралиштима одмјериће и лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, као и Јаков Милатовић из новог покрета Европа сад, Алекса Бечић, предсједник странке Демократска Црна Гора. Међу кандидатима је и једна жена, посланица опозиционе Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић-Станковић.

Александар Раковић

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар