Главно РС и матица

Рама: Прошлост нас дијели, а „мали Шенген“ је будућност која нас уједињује

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ, С. МАКЕДОНИЈЕ И АЛБАНИЈЕ МОЋИ ЋЕ ДА РАДЕ У СВАКОЈ ОД ТЕ ТРИ ЗЕМЉЕ
  • Александар ВУЧИЋ: Олакшаћемо царињење и смањити чекање на граници Србије и С. Македоније. Биће повећан број трака и вага на граничним прелазима, како би камиони неупоредиво брже пролазили. Србија и Албанија ће потписати који ће препознатљивим компанијама омогужити да лакше прелазе границу. Прелаз Прешево-Табановце пређе 320.000 камиона годишње, па видите колика је то корист за све
  • Премијер Албаније Еди РАМА: Иницијатива „мали Шенген“ изузетно је важна за земље региона, па не разумијем упорно одбијање Приштине да јој се прикључи

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас, по завршетку самита о „малом Шенгену“ у Тирани, да су донесене важне одлуке за унапређење трговинске размјене три земље, које ће бити потписане у Подгорици или Београду, у зависности од договора.

„Одлуке за унапређење трговине су од огромног значаја за цео регион“, истакао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре послије састанка са премијерима Албаније Едијем Рамом и Сјеверне Македоније Зораном Заевим и црногорским предсједником Милом Ђукановићем.

Према његовим речима, земље региона не могу опстати без међусобног договора и сарадње.

Вучић је најавио да ће, поред тога што ветеринарске и фитосанитарне инспекције на граници Србије и Сјеверне Макеодније раде 24 сата, и царински тимови имати састанак у наредном периоду да би се олакшало царињење и смањило чекање на граници, преноси РТС.

У том смислу, додао је да ће се повећати број трака и вага на граничним прелазима, како би камиони неупоредиво брже пролазили.

Вучић је истакао да би требало да се имплементира договор о такозваним повлаштеним операторима, што ће Србија и Албанија потписати билатерално на сљедећем састанку, а подразумјева да одређене, већ препознатљиве, компаније могу лакше да прелазе границу.   

„Прелаз Прешево-Табановце пређе 320.000 камиона годишње. Онда видите колика је то корист за све“, рекао је предсједник Србије.

Вучић је оцијенио да је од великог значаја формирати што јединственије тржиште рада, што ће значити убједљиво веће привлачење инвестиција.

Он је навео да ће радници из Србије, који желе да раде у Албанији или Сјеверној Македонији, имати могућност да се евидентирају и имају трајну радну дозволу у обје земље, што ће важити и обрнуто.

Вучић је најавио да ће Влада Србије у понедјељак, 23. децембра, донијети одлуку да великом сумом новца помогне Албанију, након разорног земљотреса који је недавно погодио ту земљу.

„Верујем да ћемо бити један од три или четири највећа билатерална донатора за пострадале у Драчу, Туману и другим местима у Албанији“, рекао је Вучић.

Македонски премијер Зоран Заев рекао је да ће сљедећи састанак вјероватно бити одржан у фебруару у Београду, истакавши да су све земље показале да су вољне за сарадњу.

„Вјерујем да ће управе царина наших земаља бити на том састанку и да ће потписати документ који предвиђа за камионе само једно заустављање“, сматра Заев.

Премијер Албаније Еди Рама оцијенио је да је иницијатива „мали Шенген“ изузетно важна за земље региона и да због тога не разумије упорно одбијање Приштине да јој се прикључи.

„Састали смо се како бисмо изградили мост између прошлости која нас дјели и будућност која нас уједињује“, рекао је Рама.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да су регионалне иницијативе одлична прилика за обнављање повјерења и да је његова земља спремна да буде и домаћин неког од оваквих сљедећих састанака.

„Залажемо се за дијалог“, рекао је Ђукановић и додао да би Црна Гора вољела да ова иницијатива значи унапређење и имплементацију свега договореног.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар