Главно Свијет

Република Македонија и званично постала „Република Сјеверна Македонија“

НОВО ИМЕ ПОСТАЛО ОБАВЕЗУЈУЋЕ ЗА ЗВАНИЧНО СКОПЉЕ И У УНУТРАШЊОЈ УПОТРЕБИ
  • На свим државним институцијама и јавним здањима, укључујући и општинска, појавиће се нове табле са новим именом – на македонском и албанском језику

ЗВАНИЧНО је почела употреба имена „Република Сјеверна Македонија“.

Постало је обавезујуће за грађане и институције БЈРМ и у унутрашњој и у спољној употреби након што је грчки парламент ратификовао Протокол о приступању Македоније у чланство НАТО-а.

Ратификацијом Протокола у грчком парламенту, што је био посљедњи корак у рјешавању 27-годишњег спора око уставног имена између Скопља и Атине, званично је ступио на снагу Преспански споразум.

Парламент у Атини гласао је за ратификацију Приступног протокола са 153 гласа за, 140 против и једним уздржаним.

„Желим добродошлицу Северној Македонији, пријатељској држави Грчке, земљи која треба да буде савезник у нашим напорима за успостављање безбједности, стабилности и мира у региону“, рекао је грчки премијер Алексис Ципрас у парламенту.

Македонска влада је о промјени информисала Интерресорну групу која треба да припреми Национални акциони план за спровођење даљих мјера и активности.

У року од седам дана државне институције, гранични прелази и дипломатско-конзуларна представништва ће поставити табле са новом именом државе.

Употреба новог имена државе треба да буде усаглашена и са Законом о употреби језика, што би значило да ће табле бити исписане и на албанском језику.

Препоруке за промјену табле ће добити и јединице локалне самоуправе, а сектори и службе за односе са јавношћу при државним и јавним институцијама ће добити смјернице за употребу новог уставног имена.

Промјена уставног имена Македоније услиједила је након потписивања Споразума из Преспе и његове ратификације у грчком и македонском парламенту.

Након ријешеног вишедеценијског спора око имена, 29 амбасадора земаља чланица НАТО потписало је 6. фебруара Приступни протокол за учлањење Македоније у Алијансу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар