Главно Предсједник РС

Република Српска у јануару имала покривеност увоза извозом 97,28 одсто

ДОДИК: ПРОСЈЕЧНА ПЛАТА У СРПСКОЈ БИЛА ЈЕ У 2022. ГОДИНИ 585 ЕВРА, А У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ – 580 ЕВРА
  • РС у тешкој 2022-ој имала 3,5 одсто раста, а јавни дуг смањила са 37 на 34 одсто БДП

ДОБРА вијест за грађане Републике Српске – oстварени бруто домаћи производ у 2022. години износи 14 милијарди 240 милиона КМ и номинално је већи за 13,5 одсто и реално већи за 3,5 одсто у поређењу са 2021. годином, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Дакле, у прошлој, тешкој години раст је био 3,5 одсто и довео је до тога да је jавни дуг Републике Српске смањен са 37 одсто на 34 одсто БДП-а – објавио је Додик на Твитеру.

Истакао је да је кредитни рејтинг Републике Српске стабилан и то Б+.

– Врхунац позитивног тренда је чињеница да је у јануару 2023. године остварена покривеност увоза извозом по феноменалној стопи од 97,28 одсто. Радостан сам због ових резултата. Република Српска је стабилна и с оваквим резултатима све јача – навео је Додик.

Додао је да се често се од стране субјеката из ФБиХ у јавни етер шаљу неистине о Републици Српској и о њеном економском стању.

Истакао је да се „прави лажни наратив који је усмјерен ка томе да се Република Српска оклевеће, представи лошијом и оном која само што није пропала“.

– Оно што их демантује је само један мали, али довољан, увид у статистику и податке објављене од стране надлежних, а то је да је просјечна плата у Републици Српској већа од оне исплаћене у ФБиХ – навео је Додик.

Додик је поручио да „док је у Српској просјечна плата за 2022. годину износила 585 евра, у ФБиХ је она нижа и износила је 580 евра“.

– Обрачун је рађен по истој методологији. Још једна добра ствар у Српској – просјечна плата у јануару 2023. године износила је 622 евра, док за ФБиХ нема података о истој – нагласио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар