Главно Свијет

Рохани назвао Израел канцерогеним тумором који су створиле западне земље

ИРАН НИКАДА НИЈЕ ЗАПРИЈЕТИО НАПАДОМ НА ИЗРАЕЛ КОЈИ ГА СМАТРА ПРИЈЕТЊОМ СВОМ ОПСТАНКУ
  • На годишњој Конференцији исламског јединства ирански предсједник Хасан РОХАНИ рекао да САД – како би заштитиле Израел – одржавају блиске везе с муслиманским државама на Блиском истоку, имајући у виду главног иранског ривала Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате

ПРЕДСЈЕДНИК Ирана Хасан Рохани назвао је Израел „канцерогеним тумором“ који су створиле западне земље како би остваривале своје интересе на Блиском истоку.

У говору на годишњој Конференцији исламског јединства, Рохани је рекао да је „један од злослутних резултата Другог свјетског рата било формирање канцерогеног тумора у региону“.

Он је назвао Израел „лажним режимом“ који су успоставиле западне земље.

Лидери Ирана често критикују Израел и предвиђају нестанак те земље, али Рохани, релативно умјерен политичар, ријетко користи такву реторику.

Иран подржава либански Хезболах и палестински Хамас, који обећавају уништење Израела.

Иран никад није запријетио нападом на Израел, али је обећао да ће узвратити ако буде нападнут.

Израел сматра Иран егзистенцијалном пријетњом.

Како би заштитиле Израел, САД одржавају блиске везе с муслиманским државама на Блиском истоку, навео је Рохани, очигледно мислећи на главног иранског ривала Саудијску Арабију и на Уједињене Арапске Емирате.

Додао је да је Иран спреман да брани Саудијску Арабију од „тероризма и суперсила“.

„Ми вас сматрамо братом. Ми сматрамо људе Меке и Медине нашом браћом“, рекао је Рохани.

Ријад је прије готово три године прекинуо дипломатске везе с Техераном, пошто су ирански демонстранти напали дипломатска представништва Саудијске Арабије у Ирану због погубљења популарног шиитског имама.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар