Главно Свијет

Русија: За руковођење „непожељном НВО“ шест година затвора, за учешће у њеном раду – до четири

У ДРЖАВНУ ДУМУ СТИГАО НАЦРТ ЗАКОНА КОЈИ ТО ОМОГУЋАВА – ПОДРЖАЛА ГА И ВЛАДА РФ

Државна дума РФ

  • За учешће у раду таквих НВО биће могуће и новчано кажњавање са 300 до 500 хиљада рубаља и казна затвора од једне до четири године. Са могућим лишавањем права на бављење одређеним пословима до 10 година
  • Иницијатори указали да су бројни држављани Русије похађали – у режији непожељних НВО – обуке за утицање на предизборне кампање, организовање масовних нереда и неовлашћених политичких акција са учешћем малољетника…

ГРУПА посланика Државне думе – доњег дома руског парламента – представила је текст закона о кривичном кажњавању за учешће у активностима стране или међународне невладине организације која је проглашена за непожељну у Руској Федерацији.

У образложењу текста нацрта закона су навели:

„Предлажемо измјене и допуне Кривичног закона Руске Федерације ради увођења кривичне одговорности за учешће у активностима и за управљање активностима стране или међународне невладине организације која је у законској процедури проглашена за непожељну. Претходно прекршајно кажњавање таквих лица не треба да буде предуслов за кривично гоњење“.

Према тексту нацрта, учешће у раду такве НВО треба да се кажњава новчано са 300 до 500 хиљада рубаља или у суми прихода осуђениог на 2-3 године затвора, или казном затвора од једне до четири године са могућим лишавањем права на бављење одређеним пословима до 10 година.

Нацрт предвиђа и могућност принудног рада од 360 сати до четири године.

Иницијатори су предложили за чланове руководстава непожељних НВО до 480 сати принудног рада, односно – казну затвора од двије до шест година.

Иницијатори су чланови комисије Думе за истраживање мијешања страних држава у послове Руске Федерације, на челу са њеним предсједавајућим Василијем Пискаревом.

Влада Руске Федерације дала је позитивно мишљење о предложеном нацрту закона.

Укључујући и препоруку иницијатора да блокирање активности непожељних НВО и утицања на социјалне и политичке институције и процесе у руском друштву буде један од приоритета у дjеловању државних органа.

Иницијатори су као чланови поменуте комисије утврдили да су бројни држављани Русије похађали обуке о утицању на предизборне кампање, организовању масовних нереда и неовлашћених политичких акција са учешћем малољетника.

Све то у режији непожељних НВО…

http://fakti.org/rossia/u-rusiji-ce-uskoro-za-rukovodjenje-nepozeljnom-nvo-moci-da-se-dobije-i-sest-godina-zatvora

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар