Главно Свијет

Русима се забрањује да и изван земље учествују у активностима „непожељних НВО“

ЗА НЕПОЖЕЉЕНЕ ЋЕ БИТИ ПРОГЛАШЕНЕ И ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОЈЕ ПРУЖАЈУ УСЛУГЕ „НЕПОЖЕЉНИМ“

Државна дума РФ

  • Државна Дума одобрила нацрт закона који одговорност шири и на дјеловање изван граница Русије јер немали број држављана РФ у иностранству пролази специјалну обуку за утицање на предизборне кампање и за организовање масовних нереда и неодобрених политичких акција у које укључују и малољетнике

ДРЖАВНА Дума – доњи дом руског парламента – усвојила је нацрт закона којим се грађанима РФ забрањује учешће у активностима у иностранству страних и интернационалних НВО које Москва сматра непожељним.

У образложењу закона се наводи да надлежна комисија Думе располаже бројним чињеницама које свједоче да руски држављани у иностранству пролазе специјалну обуку за утицање на предизборне кампање и за организовање масовних нереда и неодобрених политичких акција у које укључују и малољетнике.

Наводи се такође да се држављани Русије укључују и у `тренинге` за извођење информативних кампања чији циљ је формирање у друштву толеранције према наркотицима.

Усвојени нацрт закона уводи забрану учешћа руских држављана, као и правних лица регистрованих у РФ, у активностима које ван територије Руске Федерације изводе стране и међународне организације које су у РФ проглашене за  непожељне.  

Исти законски текст ће омогућити да се за непожељне у РФ проглашавају и организације које пружају посредничке услуге (трансфер новца, коришћење имовине…) у функцији „активности које представљају пријетњу основама уставног поретка (Русије) или безбједности државе“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар