Главно Федерација/БиХ

Сарајево би да Бањалуци, Бијељини, Зворнику и Требињу `ували` 11.000 миграната

МЕКТИЋ: РС НЕЋЕ БИТИ УГРОЖЕНА ЈЕР ЋЕМО ИХ СМИЈЕШТАТИ У ПРИХВАТНЕ ЦЕНТРЕ

У САРАЈЕВУ се појавила карта и распоред за смјештај 11.000 миграната у четири града Републике Српске – Бањалуци, Бијељини, Зворнику и Требињу, те општинама Вишеград и Градишка, пишу „Вечерње новости“.

„Све више се говори да постоји прећутни план Савјета министара да Република Српска прими 11.000 миграната, од којих би по 2.500 отишло у Бијељину и Требиње, 2.000 у Зворник, по 1.500 у Бањалуку и Градишку, док би 1.000 миграната завршило у Вишеграду“, сазнају „Новости“ од извора блиских Савјету министара.

Исти извор наводи да грађани Републике Српске у Бијељини, Зворнику, Вишеграду и Требињу, гдје је највећа пропустљивост миграната, али и у Бањалуци и Градишци, не вјерују ни министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу, ни Савјету министара.

Грађани Бијељине, који су контактирале „Новости“, а гдје свакодневно нелегално преко Саве и Дрине прелази велики број миграната, о њиховом преласку сазнали су ових дана од, како кажу, Полиције Републике Српске, а не од бијељинске Теренске канцеларије Граничне полиције.

„Кивни смо на Министарство безбедности (у Савјету министара) и министра Мектића који овај велики проблем релативизује и ‘гура под тепих’, а Гранична полиција нема капацитета да решава и каналише прилив миграната, па чак добрим делом и прећуткује њихов прелазак у Републику Српску“, тврде грађани Бијељине.

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић каже за „Новости“ да БиХ не може сама да ријеши ову кризу, већ да то морају заједно да ураде земље које се налазе на мигрантској рути.

„Ја сам за 7. јун заказао велику министарску конференцију за све земље које се налазе на мигрантској рути и ту ћемо тражити заједничко рјешење“, истакао је Мектић.

Он тврди да Република Српска неће бити погођена мигрантском кризом јер све мигранте који уђу на подручје Српске одмах преузима Министарство безбједности и пребацује даље у миграционе центре.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар