Главно Свијет

Сенат САД: Кристофер Хил нови амбасадор САД у Србији

ЗАМЕНИЋЕ ЕНТОНИЈА ГОДФРИЈА КОЈИ ЈЕ У БЕОГРАДУ ОД НОВЕМБРА 2019.
  • Хил је 14. децембра прошле године поручио пред Одбором за спољне послове америчког Сената, током претреса о својој номинацији, да га забрињава то што се Београд окреће Русији за одређене набавке за војску, те Кини када је ријеч о задовољавању инфраструктурних потреба

АМЕРИЧКИ Сенат потврдио је да је Кристофер Хил нови амбасадор САД у Србији.

То је објављено на Твитер налогу демократске већине у Сенату САД, где је истовремено потврђено именовање још неколико америчких амбасадора.

Хил ће на мјесту амбасадора у Србији замјенити Ентонија Годфрија који је у Београду од новембра 2019. године.

Амерички предсједник Џозеф Бајден номиновао је 15. октобра прошле године Хила за новог амбасадора САД у Србији.

Нови амерички амбасадор је прекаљени дипломата, познавалац региона и близак пријатељ и сарадник америчког предсједника Бајдена.

Хил је био специјални изасланик Сједињених Држава за Косово и имао је једну од кључних улога у преговорима који су претходили конференцији у Рамбујеу 1999. године.

Хашим Тачи и Кристофер Хил

Поред Београда, Хил је био на служби и у Скопљу и Тирани.

Службовао је као амбасадор у Јужној Кореји, Ираку, Пољској.

Хил је 14. децембра прошле године поручио пред Одбором за спољне послове америчког Сената, током претреса о својој номинацији, да га забрињава то што се Београд окреће Русији за одређене набавке за војску, те Кини када је ријеч о задовољавању инфраструктурних потреба.

Тада је указао да би Београду требало показати да Америка нуди бољи модел, од руских и кинеских понуда.

Амерички дипломата је током претреса истакао да САД и европски партнери подржавају развој Србије као модерне, просперитетне земље која је у миру са суседима.

Србија је кључна за стабилност и напредак на Западном Балкану. Напредак Србије је кључан за постизање стратешког циља Сједињених Држава да се ревитализују наши европски савези, подрже демократија и владавина права, унапреди економска сарадња и решавају глобални и регионални изазови“, изјавио је Хил.

Он је тада подсетио да је дипломатску каријеру почео у Београду, да је касније учествовао у процесу који је кулминирао Дејтонским споразумом, те да се вратио у регион као амбасадор у тадашњој Македонији и преузео додатну одговорност као специјални изасланик за Косово од 1998. до 1999. године.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар