Главно РС и матица

Шешељ: Нисам се надао да ће Караџић бити ослобођен, али јесам да ће отпасти `геноцид у Сребреници

ХАШКЕ СУДИЈЕ СУ САМО ГЛАСАЛЕ, А ПРЕСУДЕ ПИШУ АНОНИМНИ `СТРУЧЊАЦИ`
  • „Ми смо више пута доказивали да тамо није било геноцида. Погледајте Међународну конвенцију о геноциду из 1946. и видећете да ово у Сребреници не садржи ниједан елемент геноцида. Ту је извршен ратни злочин стрељања највише до 1.200 војника, ниједан цивил, ниједна жена или дете нису убијени. И то стрељање је обављено под сумњивим околностима, ни Трибунал није до краја утврдио ко су извршиоци стрељања на четири локације“

ПРЕДСЕДНИК Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ оценио је данас да је пресуда којом је бивши председник Републике Српске (РС) Радован Караџић осуђен у Хагу на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и ратних злочина у БиХ, „у потпуности неодржива са аспекта правничке струке“ и да представља „гажење елементарних правних принципа“.

Он је новинарима у Скупштини Србије казао да је јучерашња пресуда „у континуитету са свим ранијим пресудама у Хагу када су у питању оптужени Срби“.

„Пресудом су погажени елементарни правни принципи, принципи међународног хуманитарног и међународног обичајног права. Нисам веровао да ће Караџић бити ослобођен али сам се надао да ће отпасти оптужница за геноцид у Сребреници. Суд и даље доказује да је антисрпски, да му је циљ да излаже РС новим опасностима у погледу њеног опстанка“, казао је лидер радикала.

Шешељ је навео и да „нема ниједног озбиљног правника у свету који може да каже да се геноцид заиста десио у Сребреници“.

„Ми смо више пута доказивали да тамо није било геноцида. Погледајте Међународну конвенцију о геноциду из 1946. и видећете да ово у Сребреници не садржи ниједан елемент геноцида. Ту је извршен ратни злочин стрељања највише до 1.200 војника, ниједан цивил, ниједна жена или дете нису убијени. И то стрељање је обављено под сумњивим околностима, ни Трибунал није до краја утврдио ко су извршиоци стрељања на четири локације“, казао је Шешељ.

По његовим речима, нема доказа да је Караџић издавао наредбе за стрељање ратних заробљеника, да је штитио починиоце злочина, да је вођена политика вршења злочина и да су постојали удружени злочиначки подухвати.

„Ове судије су само гласале а пресуде у свим процесима пишу ангажовани наводни стручњаци. Они су анонимни, њихова имена се не објављују у тексту пресуде“, казао је председник СРС и оценио да је јучерашња пресуда првом председнику РС „лош знак у погледу исхода суђења Ратку Младићу“.

Механизам за међународне кривичне судове (МИЦТ), наследник Хашког трибунала, осудио је јуче Радована Караџића на доживотни затвор за геноцид у Сребреници и злочине против човечности у БиХ, оценивши да је 40 година, колико је добио у првостепеном поступку, неодговарајућа казна.

http://fakti.org/serbian-point/seselj-nisam-se-nadao-da-ce-karadzic-biti-oslobodjen-ali-jesam-da-ce-otpasti-geonocid-u-srebrenici

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар