Главно Свијет

Сијарто: Директан сукоб НАТО и Русије довео би до новог свјетског рата

БУДИМПЕШТА НЕ УЧЕСТВУЈЕ У ЕУ-ФИНАНСИРАЊУ МУНИЦИЈЕ ЗА УКРАЈИНСКУ АРМИЈУ
  • Милорад ДОДИК поводом свог сутрашњег сусрета са шефом мађарске дипломатије: Радујем се сусрету са Сијартом, он је драг и добронамјеран човјек и са таквим људима се може разговарати, за разлику од Американаца који су арогантни. Ми смо у зачетку једне заједнице солидарности у оквиру енергетске потребе Мађарске, Србије и Републике Српске. То је идеја коју смо чули од мађарског премијера Виктора Орбана и желимо да будемо дио тог пројекта

МAЂАРСКИ министар спољних послова Петер Сијарто упозорио је чланице НАТО-а да не улазе у директан сукоб са Русијом.

– Према тренутном аранжману, НАТО није укључен у рат у нашој близини. Тако је сада. Директан сукоб НАТО-а и Русије довео би до новог свјетског рата – написао је Сијарто на свом Фејсбук профилу након састанка са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом у Бриселу.

Мађарска Влада саопштила је након почетка сукоба у Украјини да неће слати оружје Кијеву и позвала да се проблем ријеши искључиво мирним стедствима. Сијарто је јуче поновио тај став на састанку министара спољних послова ЕУ у Бриселу.

Шеф мађарске дипломатије додао је да је Мађарска одбила да учествује у заједничком финансирању испоруке муниције за украјинску војску.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће на сутрашњем састанку са Сијартом у Требињу разговарати о значајним пројектима, посебно у области енергетике.

– Ми смо у зачетку једне заједнице солидарности у оквиру енергетске потребе Мађарске, Србије и Републике Српске. То је идеја коју смо чули од мађарског премијера Виктора Орбана и желимо да будемо дио тог пројекта – рекао је Додик.

Он је истакао да је Мађарска заинтересована за конкретне пројекте и инвестиције у Републици Српској.

– Радујем се сусрету са Сијартом, он је драг и добронамјеран човјек и са таквим људима се може разговарати, за разлику од Американаца који су арогантни – рекао је Додик.

Додик и Сијарто ће након сутрашњег састанка учествовати на Самиту енергетике у оквиру билатералног сусрета: „Енергетска стабилност и енергетска независност у региону“ у Требињу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар