Главно РС и матица

Сијарто: Сјеверни ток-2 је потребан јаким земљама ЕУ, а Јужни ток мањим – је ли у томе проблем?

У БЕОГРАДУ СЕ ОДРЖАВА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ЕНЕРГЕТСКОЈ БЕЗБЈЕДНОСТИ ЕВРОАЗИЈЕ
  • Министар спољних послова Мађарске Петер СИЈАРТО: Земље Централне и Источне Европе често оптужују за сарадњу са Русијом, а на недавној конференцији о енергетици у Русији учествовале су највеће четири енергетске компаније из Европе које нико није оптужио за сарадњу са Русијом јер постоји блиска сарадња између Русије и земаља Западне Европе, не само у енергетском смислу него и шире
  • Александар АНТИЋ: За нас је важно да кроз наш регион прође наставак Турског тока. Крак испод Црног мора ће изаћи ће током новембра на турску обалу и затим ће кренути изградња гасовода ка Бугарској. Могућности да 10 до 15 милијарди метара кубних руског гаса из Турске прође према Бугарској, Србији, Мађарској и Аустрији озбиљна је шанса да унаприједимо енергетску безбједност. То ће отворити могућност развоја гасификације и гасне привреде

МИНИСТАР спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто је изјавио у Београду да не види разлог зашто не би могао да се гради ‘Јужни ток’ односно да се настави Турски ток према Бугарској, Србији и Мађарској и зашто трпи велике нападе од ЕУ, када постоји блиска сарадња Русије и земаља Западне Европе.

„Шта је спорно са Јужним током, да није можда то што у Сјеверном току учествују јаке европске земље и њихове компаније док у ‘јужном’ учествују оне мање? То не значи да Европска комисија према земљама Централне и Источне Европе треба да има другачији приступ”, поручио је Сијарто на међународној конференцији о енергетској безбједности Евроазије, у Дому Народне скупштине.

Указао је на значај изградње гасовода који би повезао Турску, Бугарску, Србију и Мађарску додајући да ти пројекти трпе велике нападе од земаља Западне Европе.

Запитао је како је могућ Сјеверни ток 2 између Русије и земаља Западне Европе и зашто онда не би био могућ Јужни ток?

Сијарто је подсјетио да се земље Централне и Источне Европе често оптужују за сарадњу са Русијом и додао да су на недавној конференцији о енергетици у Русији учествовале највеће четири енергетске компаније из Европе и да њих нико није оптужио за сарадњу са Русијом.

„Када се погледа испод површине, постоји блиска сарадња између Русије и земаља Западне Европе, не само у енергетском смислу него и шире”.

Сијарто је, такође, рекао да земље Централне и Источне Европе треба да се држе четири принципа, а то су – да о енергетској безбједности одлуке доносе саме у складу са својим интересима, да подигну глас против дуплих стандарда које намеће ЕУ, да саме налазе енергетске ‘миксове’, као и да је за те земље евроазијска сарадња обавезна.

Додао је да су земље Централне и Источне Европе у историји увек трпиле и били губи губитници због сукоба Истока и Запада, као и да у будућности то више не сиеју да дозволе.  

Министар енергетике Србије Александар Антић је изјавио да ће ускоро бити настављена изградња Турског тока према Бугарској и истакао да се Београд спрема да се прикључи том гасоводу.

„Важан пројекат за нас је могућност да кроз наш регион прође наставак деонице Турског тока. Крак испод Црног мора ће изаћи ће током новембра на турску обалу и затим ће кренути изградња гасовода ка Бугарској”, рекао је Антић на отварању дводневне међународне конференције за енергетску безбједност Евроазије.

Антић је истакао да је тај пројекат значајна прилика за цио регион и његову енергетску безбједност.

„Могућности да 10 до 15 милијарди метара кубних руског гаса из Турске прође према Бугарској, Србији, Мађарској и Аустрији озбиљна је шанса да унапредимо енергетску безбедност. То ће отворити могућност развоја гасификације и гасне привреде”, навео је Антић.

„Србија велику пажњу посвећује том пројекту , спремни смо да искористимо шансу коју тај пројекат пружа. Ипак, то не зависи само од нас, ту су наше комшије Бугарска и Мађарска”.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар