Главно РС и матица

Симеуновић: Вашингтон више не искључује опцију подјеле Косова

„МОГУЋЕ ЈЕ ДА АЛБАНЦИ ПРАВЕ ИСТУ ГРЕШКУ КОЈУ СУ СВОЈЕВРЕМЕНО НАПРАВИЛИ СРБИ“
  • Драган СИМЕУНОВИЋ: После изјаве амбасадора САД у Приштини, Грега Делавија, једно је да је и подела Косова једно од могућих решења, не зато што САД или Срби сматрају да је оно најбоље, већ зато што се Американцима очигледно много више него Русима жури да уреде Балкан, и стога можда и не сматрају север Косова превисоком ценом за добитак у времену

       

СВЕ ЈЕ очигледније – пише данас „Политика“ – да дијалог Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније, улази можда у одлучујућу фазу. У потрази за компромисним решењем – не само за преговарачким столом у Бриселу – које би спријечило „замрзавање” косовског проблема, чују се приједлози који су досад били изричито одбијани.

Међу разним могућностима рјешења чуо се и глас америчког амбасадора у Приштини Грега Делавија, који је рекао нешто о могућој подјели Косова.

Без обзира на то што је амерички дипломата пожурио да сам себе демантује, причу више нико није могао да заустави. О изјави америчког амбасадора и другим питањима у вези с рјешавањем косовског проблема, „Политика“ је разговарала с професором др Драганом Симеуновићем, међународним експертом за конфликте.

Он је изјаву америчког амбасадора о „подели Косова” прокоментарисао овако:

„Изјава господина Делавија, иако не сасвим јасна, а коју је касније и сам демантовао – што је било за очекивати након произвољних интерпретација – ипак указује на бар две важне ствари. Као прво, опција поделе Косова и Метохије је најзад поменута од стране једног америчког званичника, и то не од ма ког, већ управо од најважнијег представника америчке администрације на Косову; и, друго, послата је порука да та опција неће бити сугерисана двема странама, као уосталом ни било које друго решење. Другим речима, странке у преговору треба саме да дођу до решења које ће их задовољити.

– Притом је, ипак, од сада једно од тих решења и подела Косова, не зато што САД или Срби сматрају да је оно најбоље, већ зато што се Американцима очигледно много више него Русима жури да уреде Балкан, и стога можда и не сматрају север Косова превисоком ценом за добитак у времену. Дакле, не значи да САД фаворизују баш ту опцију, већ само да ни њу више не искључују. Била тренутно у игри или не, подела је једна од опција и могуће је да косовски Албанци сада праве исту грешку у погледу њеног олаког игнорисања, коју су својевремено правили и Срби. Док год су преговарачке стране далеко од налажења решења, увек је у игри све – нагласио је Симеуновић.

http://www.politika.rs/scc/clanak/407807/SAD-ne-favorizuju-podelu-Kosova-ali-je-vise-ne-iskljucuju

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар