Главно РС и матица

Шиптари утврдили „платформу за финализацију бриселског дијалога Косова и Србије“

ЊИХОВ ОВЛАШЋЕНИ ПРЕГОВАРАЧ БИЋЕ ТАЧИ, СРБИЈИ ОБЕЋАВАЈУ ДА ЋЕ ЈЕ ПРИЗНАТИ – АКО БУДЕ ДОБРА
  • Очекују да ће „финализација“ – која долази умјесто досадашњег „потрошеног бриселског дијалога“ – „Косову омогућити чланство у УН и свим осталим релевантним међународним организацијама, као и убрзани евроатлантски пут“

ПЛАТФОРМА за финализацију бриселског дијалога Косова и Србије, коју је шиптарска Влада „Косова“ данас усвојила и прослиједила својој Скупштини, овлашћује предсједника натовске квазидржавице Хашима Тачија да, заједно са косовском делегацијом која ће бити формирана, води разговоре о нормализацији односа са Србијом.

Делегацију ће чинити представници свих политичких партија, наводи се у Платформи, јавила је Радио Слободна Европа позивајући се на текст у који је имала увид.

У документу стоји да Скупштина инсистира да дијалог треба да се оконча међународно обавезујућим правним споразумом, путем којег треба да дође до реципрочног признања Косова и Србије.

Скупштина, наводи се у Платформи, сматра да се међународно обавезујућим правним споразумом треба омогућити „потпуна нормализација односа двије земље“, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета“.

Скупштина такође подржава улогу посредника Европске уније и подршку САД у постизању тог споразума, који ће Косову омогућити чланство у УН и свим осталим релевантним међународним организацијама, као и убрзани евроатлантски пут.

Од предсједника „Косова“ се платформом тражи да редовно обавјештава Скупштину о току дијалога делегација Косова и Србије.

Наводи се да је Скупштина врховни ауторитет који ће ратификовати споразум постигнут у дијалогу са Србијом.

„Платформа ће бити прослијеђена Скупштини на разматрање и усвајање. Ово је био веома важан предуслов за транспарентност једног процеса који ће омогућити свима да буду укључени у њега“, казао је шиптарски премијер Рамуш Харадинај на конференцији за новинаре послије сједнице Владе.

Харадинај је рекао да је документ сачињен након више састанака са предсједником Косова, члановима Скупштине, политичким представницима и цивилним друштвом, пошто је актуелни дијалог „истрошен“, да више не даје резултате и да зато треба прећи на коначну фазу дијалога.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар