Главно Свијет

Скот: Ни Београд ни Приштина неће добити све што хоће

ОЧЕКУЈЕ ДА ЋЕ КОМПРОМИС БИТИ ПОСТИГНУТ МОЖДА ВЕЋ ДО КРАЈА ОВЕ ГОДИНЕ
  • „Радимо са Градом Београда и Владом Србије, они су одлучили да подигну статуу Вудро Вилсона у Београду, па ће именовати један трг – Трг Вудро Вилсон, а мислим и да ће један булевар бити с именом Вудра Вилсона”

АМЕРИЧКИ амбасадор у Србији Кајл Скот изјавио је данас да би дијалог Београда и Приштине требало да уђе у интензивнију фазу и изразио наду да ће компромис бити постигнут „можда чак и ове године”.

Скот је за РТС нагласио да је јасно да ни Београд ни Приштина неће добити све што хоће, већ да је важно да обе стране дођу до компромиса.

„Зато је толико важан овај дијалог који води ЕУ. Мислим да мора да уђе у интензивнију фазу, ја се надам да ће доћи до компромиса, можда чак и ове године”, рекао је Скот обраћајући се на српском језику.

Он је додао да је недавна изјава да САД желе да охрабре Београд и Приштину да дођу до компромиса „дио садашње спољне политике САД” и нагласио да не сматра да је компромис ружна ријеч, већ да су компромиси стуб међународне политике.

Говорећи о односима САД и Србије, Скот је подсјетио да се на Бијелој кући пре 100 година, односно 28. јула 1918. године, први пут завијорила једна страна застава – српска застава.

„То је први пут у нашој историји, само два пута у историји била је страна застава на Белој кући. То је био знак председника Вудроа Вилсона да искаже поштовање српском народу за жртвовање у Првом свјетском рату”, рекао је Скот подсјетивши да је друга страна застава која се завијорила на Бијелој кући била француска.

Он је додао да, имајући у виду да се ове године обиљежава 100 година од тог датума, организован низ програма којима се славе односи САД и Србије за вријеме Првог свјетског рата, али и касније.

Скот је додао да ће обиљежавање овог јубилеја трајати цијеле године.

„Радимо са Градом Београда и Владом Србије, они су одлучили да подгину статуу Вудро Вилсона у Београду, па ће именовати један трг – Трг Вудро Вилсон, а мислим и да ће један булевар бити с именом Вудра Вилсона”, рекао је Скот.

Скот каже да су у Амбасади САД у Београду размишљали како је најбоље да се прослави овај јубилеј, и да су дошли до закључка да је најбоље урадити исту ствар као и Вудро Вилсон прије 100 година, односно исказати част и поштовање према српском народу. Американци 4. јула обиљежавају Дан независности, а Скот каже да ће у Србију сутра тим поводом бити одржан традиционални пријем у његовој резиденцији.

Подсјетио је да се тај празник обиљежава као дан када су оснивачи САД потписали Декларацију независности, те да се зато сматра „рођенданом наше нације”.

„Хоћемо да им одамо почаст”, рекао је Скот наводећи да Американци обично тај празник прослављају са породицом и пријатељима.

Амерички амбасадор поручио је да је његов сан за Србију да Србија живи у миру, стабилности и у добрим односима са својим комшијама.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар