Главно РС и матица

Скупштина Србије подржала Владу РС у враћању узурпиране и одузете српске имовине у ФБиХ

СЈЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ - ПРИСУСТВОВАО И МЛАЂАН ЦИЦОВИЋ
  • Помоћник министра за избјегла и расељена лица Републике Српске Радован ГРАЈИЋ, који је и координатор Владе РС за пројекат пружања правне помоћи при регистрацији непокретности у ФБиХ, истакао да се на територији садашње ФБиХ отима српска имовина под плаштом Закона о упису некретнина. Имамо од 300.000 до 400.000 људи у Србији који имају непокретности у ФБиХ и сигурно ће бити заинтересовани да учествују у заштити своје, српске имовине
  • Договорено да до краја године буде одржана нова сједница Одбора о положају Срба у ФБиХ на коју би били позвани новоизабрани српски посланици у кантоналним скупштинама и Представничком дому Парламента ФБиХ, као и представници Српске православне цркве и завичајних удружења

ОДБОР Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону подржао је активности Владе Републике Српске на враћању узурпиране и одузете српске имовине у Федерацији БиХ, те позвао Србе протјеране са подручја тог ентитета, који живе у Србији, да се пријаве за гласање на октобарским општим изборима у БиХ.

Сједници овог одбора су присуствовали и помоћник министра за избјегла и расељена лица Републике Српске Радован Грајић и представници двије кровне организације избјеглих и расељених у Српској, који су информисали посланике Скупштине Србије о тешком положају Срба у ФБиХ, као и низу других питања.

Предсједник Одбора Миодраг Линта рекао је новинарима у Београду послије сједнице да су гости из Републике Српске навели низ примјера диксриминације и тешке борбе Срба за имовинска, али и основна људска права.

Линта је рекао да је договорено да Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске упозна Одбор са извјештајем о раду шест канцеларија које је Влада Српске отворила како би помогла Србима да заштите своју имовину.

На сједници је договорено да до краја године буде одржана нова сједница Одбора о положају Срба у ФБиХ на коју би били позвани новоизабрани српски посланици у кантоналним скупштинама и Представничком дому Парламента ФБиХ, као и представници Српске православне цркве и завичајних удружења.

Линта је истакао да је Одбор данас позвао протјеране Србе и друге грађане који живе у Србији, а родом су са подручја садашње ФБиХ да се пријаве за гласање изван БиХ на општим изборима, који ће бити одржани 7. октобра.

Он је подсјетио да је рок за пријаву за гласање ван БиХ 24. јул.

Линта је навео да је на Грајића апеловао да се начелницима општина у ФБиХ размотри могућност максималног поједностављивања процедуре за вађење увјерења о држављанству, као важног документа за пријаву за гласање ван БиХ.

– Наћи ћемо се крајем године у Скупштини Србије и видјети шта је урађено и како још можемо да помогнемо да би ова тема била стално актуелна. Циљ је да помогнемо стотинама хиљада протјераних Срба и других оштећених грађана, који су напустили то подручје прије посљедњег рата да заштите њихову имовину – рекао је Линта.

Грајић, који је и координатор Владе Републике Српске за пројекат пружања правне помоћи при регистрацији непокретности у ФБиХ, истакао је да се на територији садашње ФБиХ отима српска имовина под плаштом Закона о упису некретнина.

Он је новинарима објаснио да се Срби доводе у заблуду или их не информишу о потреби евидентирања имовине у нове књиге, јер за разлику од Републике Српске која сваког власника некретнине проналази, обавјештава и заказује термин, у ФБиХ се то оглашава у новинама “па ни теоретски није могуће да Срби дођу како би се уписали”.

Зато је Влада Републике Српске, како истиче Грајић, отворила шест нових канцеларија које контактирају људе и помажу им да очувају своју имовину.

Грајић је навео да су ове канцеларије отворене на територији Републике Српске, а у Србији за сада постоји у Новом Саду, а планирана је и у Београду.

– Данас смо покушали да нађемо начине институционалне борбе против такве врсте појава и тог накарадног закона у ФБиХ. Имамо од 300.000 до 400.000 људи у Србији који имају непокретности у ФБиХ и сигурно ће бити заинтересовани да учествују у заштити своје, српске имовине – рекао је Грајић.

Сједници Одбора Скупштине Србије присуствовали су и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић, представници Савеза српских удружења “Завичај” Бањалука на челу са Браном Пећанцем и Савеза општинских удружења избјеглих и расељених лица из Бијељине на челу са предсједником Игњатом Симићем.

https://www.glassrpske.com/novosti/srbija/Odbor-Skupstine-Srbije-podrzao-Vladu-Srpske-u-zastiti-imovine-u-FBiH/lat/264785.html

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар