Главно РС и матица

Скупштине Српске и Србије усвајају идентичан закон о српском језику и ћирилици

УЧИНИЋЕ ТО НА ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА – 15. СЕПТЕМБРА
  • Милорад ДОДИК: Ништа није нормалније нити природније него да један народ јединствено регулише своје право на језик, писмо и све оно што са тим иде

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да нема ништа нормалније нити природније него да један народ јединствено регулише своје право на језик, писмо и све оно што иде с тим и да је зато важно имати законску регулативу којом се први пут доноси јединствен текст закона у Републици Српској и Србији.

То ће бити урађено до 15. септембра. Српски језик, српско писмо ћирилица немају никакве разлике ни код нас ни у Србији. Покушаје које смо раније гледали у БиХ да се праве неке заједничке приче нису успјели ни у посљедњих 150 година када је то покушавала урадити Аустроугарска“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је у консултацијама договорено да сједница Народне скупштине Републике Српске буде одржана 15. септембра, на Дан српског јединства, на којој би требао бити усвојен закон о заштити српског језика и ћириличног писма.

Тог дана засједаће и Скупштина Србије која ће усвојити тај закон“, рекао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић предао је данас у Београду српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику преднацрт заједничког закона о заштити српског језика и ћириличног писма који би требало да усвоје скупштине Србије и Републике Српске на Дан националног јединства 15. септембра.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар