Главно Свијет

Шојгу: Крим је неосвојива тврђава, нека нико не проба да је заузме

У СЕВАСТОПОЉУ ОЦИЈЕНИО ДА ПОЛУОСТРВО ОПЕТ ИМА ЈЕДНУ ОД КЉУЧНИХ УЛОГА У ОДБРАНИ РУСИЈЕ
  • Указао да је NATO на (за Русију) југозападном стратешком правцу од почетка ове године већ одржао 30 војних вјежби са више од 40.000 учесника. А да је од почетка 2018-те број војника у три балтичке државице, Пољској, Румунији и Бугарској повећао са 2.000 на 15.000 и истовремено убрзано модернизује инфраструктуру за брзо пребацивање ратне технике на исток Европе

РУСИЈА на Кримском полуострву има мјешовиту војну формацију која ни једном нападачу неће дати никакву шансу – изјавио је Сергеј Шојгу.

Министар одбране РФ са овом оцјеном је иступио на засједању Војног колегијуму свог министарства које је по први пут одржано у Севастопољу.

Нагласио је да на Криму већ дејствује формација састављена од различитих родова војске која је самодовољна и по много чему јединствена и опремљена високотехнолошким наоружањем, па је потенцијалнм непријатељима боље да и не покушавају да нападну ту „исконску руску територију“.

Шојгу је посебно нагласио да је Крим „увијек имао велики значај“:

„Током безмало два и по вијека овдје се више пута рјешавала судбина Отаџбине. Сјајне побједе Црноморске флоте ушле су у свјетску историју и постале наш понос. Крим је и данас један од кључева војне безбједности наше земље“.

Поново је указао да инсталације америчке противракетне одбране у Румунији подривају стабилност на европском континенту, а да је ситуација у свијету и даље напета.

Министар одбране РФ је подсјетио да је Русија проглашена за главног противника у новој нуклеарној стратегији САД.

Још је додао: „У име тога Пентагон модернизује тактичко нуклеарно оружје и његова складишта у Европи и шири обуку пилота ненуклеарних чланова NATO“.

У овом контексту је прецизирао да активирање западне војне алијансе на „југозападном стратешком правцу“ (гледано из Москве) присиљава Русију да предузима „симетричне контрамјере“ .

„На том правцу су од почетка ове године већ одржали 30 војних вјежби са више од 40.000 учесника. Зато морамо предузимати мјере за осујећивање војних пријетњи са те стране. Комбиноваћемо стратешко обуздавање са јачањем потенцијала снага нашег Јужног војног округа“.

Шојгу је навео да је NATO од почетка 2018-те број војника у три балтичке државице, Пољској, Румунији и Бугарској повећао са 2.000 на 15.000 и истовремено убрзано модернизује инфраструктуру за брзо пребацивање ратне технике на исток Европе.

Нагласио је да Русија не повећава број воника уз своје западне границе, а да своју ударну моћ у том дијелу земље повећава за рачун обуке и модерног наоружања.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар