Главно Свијет

Шолц увјерен да је за Србију добро да се одрекне Косова и Метохије

ЊЕМАЧКИ КАНЦЕЛАР У БЕРЛИНУ РАЗГОВАРАО СА ПРЕМИЈЕРОМ АЛБАНИЈЕ ЕДИЈЕМ РАМОМ
  • Олаф ШОЛЦ: Постоји велика воља да постане могуће нешто што је веома дуго дјеловало као немогуће. Било би то добро за мир, али и за развој /самопроглашеног/ Косова и Србије

ЊЕМАЧКИ канцелар Олаф Шолц изјавио је да је примијетио велику вољу за нормализацију односа између Београда и Приштине и изразио је наду за могућност конструктивног резултата споразума који је предложила ЕУ.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ је након разговора предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија 27. фебруара изјавио да су се сагласили да „нису потребне даље дискусије“ о приједлогу блока за нормализацију односа.

Лидери још нису потписали текст основног споразума и аналитичари истичу да је јасно да нико од главних актера не сматра да је све у потпуности договорено.

– Претпостављам да ћемо ускоро остварити добре и конструктивне резултате. Постоји велика воља да постане могуће нешто што је веома дуго дјеловало као немогуће. Било би то добро за мир, али и за развој /самопроглашеног/ Косова и Србије – нагласио је Шолц у Берлину након разговора са албанским премијером Едијем Рамом.

План ЕУ не предвиђа да Србија призна самопроглашену независност Косова, али ће признати документе, попут пасоша, диплома и регистарских таблица, те неће блокирати чланство покрајине у било којој међународној организацији.

Наредни састанак Вучића са Куртијем планиран је 18. марта у Сјеверној Македонији, уз посредовање ЕУ.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар