Главно Свијет

Специјални суд одбио да посебно засједа поводом Тачијевог захтејва да буде пуштен на слободу

АДВОКАТ ХУПЕР: ОДЛУКА О ОДБИЈАЊУ ИМА 21 СТРАНИЦУ И ЈОШ 200 ДОКУМЕНАТА
  • На статусној конференцији се расправљало о процесним питањима у вези са објелодањивањем доказа за предстојеће суђење Хашимо Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију

СПЕЦИЈАЛНИ суд за злочине терористичке тзв. ослободилачке војске Косова /ОВК/ одбио је захтјев одбране једног од оптужених Хашима Тачија да буде одржано посебно засједање о питању његовог пуштања на слободу.

Адвокат Хашима Тачија, Дејвид Хупер, изјавио је да је јутрос добио обиман одговор суда у вези са захтјевом за пуштање на слободу његовог клијента.

„Добио сам поднесак на 21 страну и са близу 200 страна докумената. Ми смо тражили посебно засједање о пуштањУ на слободу, али сте ви то одбили и зато све оно што смо хтјели да вам кажемо усмено, сада морамо да се обратимо писменим путем и зато нам је потребно више времена за одговор на овај поднесак који је веома обиман“, рекао је Хупер на статусној сједници специјалног суда у Хагу.

Хупер је најавио да ће се након овог саслушања чути са Тачијем, и онда поново контактирати суд, са чиме се сагласио судија.

Тужилаштво је навело да је у предвиђеном року доставило документацију о Хашиму Тачију и да ће то урадити данас и у случајевима других оптужених Јакуба Краснићија и Реџепа Сељимија, као и да се противе пуштању на слободу оптужених лидера ОВК.

На статусној конференцији се расправљало о процесним питањима у вези са објелодањивањем доказа за предстојеће суђење Хашимо Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, као и о њиховом притвору.

Тачијеви браниоци, као и оптуженог Реџепа Сељимија, већ су поднијели писане захтјеве да им се укине притвор и омогући одбрана са слободе, са или без додатних мјера за обезбјеђење присуства.

Тачија, Сељимија, као и Кадрија Весељија и Јакупа Краснићија оптужница терети по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човјечности у удруженом злочиначком подухвату.

Сва четворица се налазе на једној оптужнци Специјализованог тужиоца Џека Смита и терете се за низ ратних злочина, међу којима је око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца, католика, политичких противника и противника ОВК.

Тачи и остали су пред судијом за претходни поступак раније негирали кривицу по свих 10 тачака оптужнице.

Ухапшени су почетком новембра у Приштини и транспортовани у притворску јединицу у Хагу.

Тачи је претходно поднио оставку на мјесто предсједника самопроглашеног Косова.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар