Главно Федерација/БиХ

Шпирић: БиХ неће имати закон о празницима док год је некима најважније да славе рат

„ЗА СРБЕ ЈЕ ПРВИ МАРТ – ДАН ПОЧЕТКА ЊИХОВОГ СТРАДАЊА У ПРОТЕКЛОМ РАТУ“
  • Не знам гдје је логика да се инсистира на датуму нелегалног референдума одржаног 29. фебруара и 1. марта без воље и учешћа једног народа. Не знам да ли је проблем у некој кризи идентитета ако истовремено неко жели да баштини 25. новембар и ЗАВНОБиХ, а уједно говори о хиљадугодишњој државности, Котроманићима и повељи Кулина бана. И од свега тога изаберу да као ‘Дан независности’ славе 1. март – дан кад је у Сарајеву убијен Србин

СВЕ док је некима важније да славе рат, а не мир, у БиХ неће бити закона о празницима у заједничким институцијама, оцијенио је замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

„Први март је за Србе у БиХ дан почетка њиховог страдања у протеклом рату, подсјетник да нису пожељни ни у главном граду ни у тој држави јер их је на то упозорио пуцањ у српске сватове, и крв српског свата пред црквом на Башчаршији“, нагласио је Шпирић у изјави за Срну.

Он сматра да нема логичног нити историјског објашњења зашто представници Бошњака траже да се 1. март обиљежава као Дан независности када је БиХ 22. маја 1992. године Резолуцијом 755 примљена у Уједињене нације.

„Не знам гдје је логика да се инсистира на датуму нелегалног референдума одржаног 29. фебруара и 1. марта без воље и учешћа једног народа. Не знам да ли је проблем у некој кризи идентитета ако истовремено неко жели да баштини 25. новембар и ЗАВНОБиХ, а уједно говори о хиљадугодишњој државности, Котроманићима и повељи Кулина бана. И од свега тога изаберу да као ‘Дан независности’ славе 1. март – дан кад је у Сарајеву убијен Србин“, рекао је Шпирић.

Он је оцијенио да је опасно ако такав догађај треба да буде темељ за здраву државу и здраве односе.

„Ако је тако, онда смо у озбиљном проблему. Прихватити 1. март, а не прихватити 21. новембар, дан Дејтонског мировног споразума, довољан је показатељ ко у овој држави шта слави и ко јој какву будућност жели“, закључио је Шпирић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар