Главно Федерација/БиХ

Шпирић: БиХ са оваквим ПИК личи на окупирану земљу

УПОЗОРИО ДА ТО ТИЈЕЛО СТАЛНО ШТИТИ БОШЊАКЕ И ДА СВЕ И САМО ЛИЧИ НА БиХ
  • „ПИК мора показати непристрасност, поготово након ратних поклича који су ових дана долазили из Федерације БиХ. Ми из Републике Српске нудимо разговор. Без обзира колико ПИК био против разговора, о свим стварима ће се морати разговарати уколико се не жели увести диктатура

ЗАМЈЕНИК предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра да БиХ личи на окупирану и навођену земљу са Савјетом за спровођење мира (ПИК) и истиче да то тијело мора показати непристрасност, поготово након ратних поклича који су ових дана долазили из Федерације БиХ (ФБиХ).

„Ми из Републике Српске нудимо разговор. Без обзира колико ПИК био против разговора, о свим стварима ће се морати разговарати уколико се не жели увести диктатура“, изјавио је Шпирић новинарима.

Шпирић је рекао да домаћи политички лидери и институције треба да смогну снаге и почну да управљају са БиХ, те нагласио да није добро да ПИK држи страну било коме у БиХ.

Коментаришући јучерашњу заједничку изјаву Управног одбора ПИK, коју није подржала Руска Федерација, Шпирић је истакао да има осјећај да данас, четврт вијека од Дејтонског мировног споразума, ПИK све више личи на БиХ.

„Нажалост, како не постоји консензус унутар БиХ о њеној будућности, изгледа да не постоји ни унутар ПИK. То је мањи проблем. Већи је што се ПИK показао као пристрасна страна која је чувала леђа бошњачкој политици, а то је онемогућавало дијалог о отвореним питањима у БиХ“, нагласио је Шпирић.

Он истиче да су једино рјешење кроз које се може изграђивати будућност БиХ поруке које долазе из Републике Српске да се о свим отвореним питањима мора разговарати.

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је да се није придружила заједничкој изјави Управног одбора ПИK јер је сматра неуравнотеженом, те истакла да је тенденциозно оптуживати само једну страну у условима када је ситуација ескалирала усљед увредљивих и хушкачких изјава друге стране.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар