Главно Федерација/БиХ

Шпирић: Тражимо да Инцкову одлуку пониште они који су је донијели

НАГЛАСИО ДА СУ СРПСКИ ДЕЛЕГАТИ ПРЕДЛОЖИЛИ ШЕСТ ЗАКЉУЧАКА И ДА ИМАЈУ ШАНСУ ДА ПРОЂУ
  • Изгледа да су Срби овдје прихватљиви само ако су спремни да пуцају у политичком смислу у главу или ноге Републици Српској. Такви не постоје

ЗАМЈЕНИК предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је након хитне сједнице овог дома да су делегати српског клуба присуствовали сједници да подрже закључке Народне скупштине и да су предложили шест закључака, те да сматрају да је криза произведена одлуком бившег високог представника Валентина Инцка кроз покушај наметања закона.

– Захтијевамо да они који су донијели одлуку, ту одлуку учине ништавном а да се задужи Савјет министара да у најкраћем могућем року обликује ову материју о којој ће се расправљати у Парламентарној скупштине БиХ – рекао је Шпирић новинарима.

Он је навео да су око државне имовине изразили неслагање са одлуком Уставног суда и предложили да се питање имовине регулише споразумима ентитета, кантона и Брчко дистрикта, те да су подржали захтјев Народне скупштине Републике Српске за свеобухватним дијалогом са парламентом Федерације о рјешавању нагомиланих проблема у будућности.

Пет закључака добило је подршку у првом кругу и сада иду на усаглашавање и на првој наредној сједници која ће бити посвећена овим закључцима биће усвојени“, истакао је Шпирић.

Он је подсјетио и на три закључка Клуба Хрвата, да су два усвојена, а један је усвојен у првом кругу и иде на усаглашавање.

– Мислим да би било добро да сви из овога извучемо поуку и да схватимо да је дијалог незаобилазна форма. Изразио сам јавно забринутост због неспремности Бошњака да се крећу ка дијалогу. Мислим да је то сваки пут доводило до кризе и до њене кулминације. Они увијек очекују да ће рјешење у интересу Бошњака бити унесено у БиХ преко међународних институција – оцијенио је Шпирић.

Напоменуо је и да би волио да су Бошњаци посвећенији дијалогу, те да сматра да је неповјерење унутар БиХ велико и да нажалост Бошњаци више вјерују представницима међународне заједнице него Србима и Хрватима са којима би требало да обезбиједе било какву формулу суживота у БиХ.

Шпирић је поручио да је убијеђен да ће закључци у другом кругу бити усвојени и да ће то постати закључци Дома народа.

Он вјерује да ће закључци у другом кругу гласања добити подршку, без обзира што ће бошњачки делегати и тада гласати против њих.

Шпирић сматра да је добро да се разговара и да се усвајају закључци. „Хоће ли нас ти закључци приближити то је друго питање“, оцијенио је Шпирић.

Он је додао да неко ко није спреман да разговара и чека рјешење извана, то не назива блокадом, него „бригом за БиХ“.

– Када неко жели да разговара, учествује у дијалогу и тражи рјешења, онда се то зове блокадом. Неке ствари су побркане и мораћемо у наредном периоду давати одговоре на много сложеније изазове од ових који су данас – рекао је Шпирић.

Он је додао да Срби желе да доносе одлуке које су прихватљиве за све.

– Изгледа да су Срби овдје прихватљиви само ако су спремни да пуцају у политичком смислу у главу или ноге Републици Српској. Такви не постоје –  рекао је Шпирић и истакао да је данас било пуно јединство Срба.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар