Главно Странке

„Спона“ тражи постепено интегрисање економија и транспорта Српске и Србије

У БАЊАЛУЦИ ФОРМИРАН СРПСКИ РОДОЉУБИВИ ПОКРЕТ – ЛИДЕР ДАРКО МАТИЈАШЕВИЋ

Фото: Спона

  • Измјенама изборних закона у Србији и Српској мора бити омогућено да барем 10 одсто народних посланика у парламентима Србије и Српске буде биран реципрочно. Тако би у парламенту Србије било 25 посланика који су бирани из Републике Српске, а у Парламенту Српске осам посланика бираних са територије Србије
  • Матијашевић је доктор економских и безбједносних наука, бивши пуковник ВРС, екс-министар унутрашњих послова, шеф Војне мисије БиХ при НАТО и ЕУ и вишегодишњи амбасадор

У БАЊАЛУЦИ је формиран Српски родољубиви покрет – Спона, с амбицијом да предложи јединствену листу за наредне опште изборе 2022. у БИХ.

Иницијативу за стварање Покрета покренуо је велики број бораца, полицајаца, старјешина и њихових потомака, из наметнутих ратова српском народу на просторима бивше СФРЈ – речено је на оснивачкој сједници.

За предсједника је изабран др Дарко Матијашевић, доктор економских и безбједносних наука, бивши пуковник ВРС, министар унутрашњих послова, шеф Војне мисије БиХ при НАТО и ЕУ и вишегодишњи амбасадор.

– Покрет има намјеру да окупи широку лепезу удружења, организација, појединаца, као и политичких организација на основу озбиљне националне, родољубиве и политике јединства цјелокупног српског народа. Заштита статуса Републике Српске, уставом загарантована позиција аутономног државотворног простора Срба, и других народа и грађана базична је и кључна позиција политичког дјеловања – речено је у Спони.

Истичу да јединствен наступ Срба у БиХ мора бити суштина будућег дјеловања. Покрет ће у фокусу такође имати привредни и економски развој.

– Суштински и формално се треба и мора радити на постепеном и потпуном интегрисању реалног сектора, привреде и економије Српске и Србије, а по основу специјалних и паралелних веза. Исто, образовање и култура, наука и технологија, мора бити у потпуности компатибилна и интегрисана. Формално-правни акти, закони, државна управа Српске и Србије мора бити потпуно усклађена и идентично структурирана. Јавна предузећа и јавни ресурси Српске морају да се интегришу у парцијалне и пројектне заједничке јавне корпорације Српске и Србије. Исто укључује и путну, жељезничку и осталу саобраћајну и инфраструктурну мрежу. Измјенама изборних закона у Србији и Српској мора бити омогућено да барем 10 одсто народних посланика у парламентима Србије и Српске буде биран реципрочно. Тако би у парламенту Србије било 25 посланика који су бирани из Републике Српске, а у Парламенту Српске осам посланика бираних са територије Србије – наводе у Спони.

https://srpskainfo.com/novi-pokret-na-politickoj-sceni-srpske-za-predsjednika-spone-izabran-darko-matijasevic/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар