Главно РС и матица

Србија добила нови ауто-пут: од Руме до Шапца за само 15 минута

ОД ЗНАЧАЈА ЈЕ НЕ САМО ЗА 600.000 СТАНОВНИКА КОЈИ ЈОЈ ГРАВИТИРАЈУ, НЕГО И ЗА СРПСКУ
  • Укупна дужина ауто-пута (са мостом преко Саве од 1335 метара) износи 24,6 километара
  • Александар ВУЧИЋ: Много тога морамо још да урадимо, да стално подижемо летвицу. Да радимо и градимо нашу Србију. Ово ће за Шабац много да значи, долазак нових инвестиција, а са завршетком деонице до Лознице и у читаво Подриње

Извор: РТРС

ОТВОРЕН је ауто-пут Рума-Шабац, најзначајнији инфраструктурни пројекат који спаја Срем и Мачву. То ће, уједно, бити и најкраћа саобраћајница између Новог Сада и Београда са овим дијелом западне Србије и Републиком Српском.

Дионицу пута је отворио предсједник Србије Александар Вучић са руководством азербејџанске компаније „Азвирт“ која је градила пут.

Свечаној церемонији су присуствовали и други високи званичници Србије, као и амбасадор Азербејџана у Србији Камил Хасијев.

Александар Вучић се захвалио пријатељима из Азербејџана и рекао да је данас велики дан за Србију.

– Много тога морамо још да урадимо, али све што ново урадимо тражићемо још, да стално подижемо летвицу. Да радимо и градимо нашу Србију. Ово ће за Шабац много да значи, долазак нових инвестиција, а са завршетком деонице до Лознице и у читаво Подриње. Без грађана ово никада не бисмо могли да урадимо. Хвала вам јер сте вјеровали у своју државу и када смо имали тешке дане – рекао је Вучић.

За компанију „Азвирт“ је ово посебан дан, а прије свега јер се ауто-пут отвара прије рока, рекао је на свечаном отварању ауто-пута Рума-Шабац власник компаније „Азвирт“ Камил Алијев.

– Велика ми је част што сам данас овдје са свима вама, што обиљежавамо велики подухват азербејџанских и српских компанија – рекао је Алијев.

Истакао је да су током претходних година уложили максималне напоре да буду поуздан партнер и да поштују уговорене рокове.

Алијев је поручио да „Азвирт“ не гради само мостове и путеве, већ и трајне везе између српског и азербејџанског народа.

Директор „Азвирт Србија“, Мурат Туркоглу каже да је ово велики дан и за компанију „Азвирт“, те да је ово само један у низу великих српско-азербејџанских пројеката.

– Веома се радујемо што грађанима Србије данас предајемо 24,6 километара пута и колосални мост годину дана прије уговореног рока. Када смо прије двије деценије стигли у Србију, знали смо да смо дошли у друштво у коме желимо да останемо. Срећни смо што смо дио снажне српске заједнице способне да оствари велике циљеве као што су коридор Милош Велики, обилазница око Београда, али и велики пројекат Рума-Шабац који је данас отворен – каже Туркоглу.

Амбасадор Азрбејџана Камил Хасијев захвалио је на позиву за свечано отварање ауто-пута Рума-Шабац.

Наша привредна сарадња се успјешно развија и има велики потенцијал што свједочи и овај пројекат“, рекао је амбасадор.

Истакао је да су посјете предсједника Азербејџана Београду и предсејдника Вучића Бакуу дали нови подстицај продубљивања стратешког пртнерства.

Директор Коридора Србије Александар Антић је рекао да је ово врло значајан пројекат за Србију.

– Сви ми који смо имали прилике да учествујемо у овом пројекту треба да будемо поносни зато што смо урадили један јако добар посао. Овај дио заиста је имао велику потребу за бољом инфраструктуром. Када завршимо саобраћајницу до Лознице, онда ће заиста мисија у овом дијелу бити завршена. Живимо у вријеме када је инфраструктура прва на листи приоритета – закључио је Антић.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће до Нове године бити бесплатно коришћење ауто-пута Рума Шабац.

– Људи не морају да носе новац, до Нове године ће цијели овај дио ауто-пута бити бесплатан за све – навео је Вучић.

Навео и да је цијена дионице Рума – Шабац 100 динара, 270 динара је за дионицу Београд -Шабац, а 170 динара је Београд-Рума.

Укупна дужина ауто-пута од Руме до Шапца са мостом преко Саве износи 24,6 километара, а обухвата 440 метара повезаних са Фрушкогорским коридором, 22,08 км ауто-пута од Руме до Шапца, мост преко Саве од 1335 метара као и 700 метара дијела дионице 3 до петље Дреновац.

До сада је 600.000 становника са обје стране Саве спајао магистрални пут и сталне гужве, а убудуће ће се новом трасом од Руме до Шапца стизати за 15 минута.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар