Главно РС и матица

Србофобски Црногорски покрет наводи Подгорицу да од Србије тражи одштету за анексију 1918.

ОБРАТИЋЕ СЕ ВУЧИЋУ И ЂУКАНОВИЋУ, ДВИЈЕМА СКУПШТИНАМА, СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ...

ЦРНОГОРСКИ покрет, организација формирана 2017. године, припрема иницијативу којом тражи од црногорских и српских власти да се оснује комисија која ће се бавити, како се наводи, „обрачуном и надокнадом штете Црној Гори која је узрокавана непријатељским односом Србије у Првом свјетском рату и анексијом 1918. године”.

Како преноси ИН4С, цитирајући подгоричку „Побједу”, иницијативу ће овај покрет упутити предсједницима државе, влада и скупштина Црне Горе и Србије, Српској православној цркви, Српској академији наука и уметности и Матици српској.

У документу који ће Црногорски покрет јавности представити наредне сриједе у Подгорици наводи се да су „српске трупе 1918. године окупирале Црну Гору, силом оружја укинуле уставни поредак и извршиле анексију земље”.

„Акти на којима се темељило њихово дјеловање, дјеловање Привременог централног одбора, Извршног одбора и по којима је одлучивала такозвана Велика народна скупштина су незаконити и донешени су од незаконитих органа које није познавао уставни поредак Црне Горе. Као такви су ништавни, а посљедице подложне ревизији, и с њом у вези утврђивању штета насталих из таквих аката”, саопштено је из Црногорског покрета, преноси Танјуг.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар