Главно РС и матица

Српска и Србија још ће интензивније ради на ХЕ „Бук Бијела“ и гасоводу до Новог града

МИНИСТРИ ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА – ПЕТАР ЂОКИЋ И ДУБРАВКА ЂЕДОВИЋ – ДОГОВОРИЛИ САРАДЊУ
  • Двоје министара се сагласили да треба развијати сарадњу у области нових енергетских пројеката и унапређења укупне енергетске сарадње у дијелу размјене енергије

МИНИСТАР енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и новоименовани министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић договорили су данас у Београду да буду настављени сви заједнички енергетски пројекти, од којих су најважнији изградња Хидроелектране „Бук Бијела“ и магистрални гасовод од Србије до Новог Града.

Након састанка на маргинама међународне конференције „Одрживи развој кроз одговорно рударство“, Ђокић је рекао да су се сагласили да треба наставити све раније започете активности и да их треба интензивирати активирањем мјешовитог комитета формираног прије неколико година.

– Тај комитет би могао да послужи као подлога за обраду различитих енергетских питања прије него што би владе о томе доносиле коначне одлуке. Све је усмјерено у правцу даљег развоја енергетских активности од интереса за Србију и Српску, нарочито у дијелу заједничких пројеката – изјавио је Ђокић Срни.

Он је истакао да се то првенствено односи на изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ гдје су „Електропривреда Србије“ и „Електропривреда Републике Српске“ партнери у реализацији овог важног енергетског пројекта.

– Тај пројекат се одвија, активан је и треба му дати пуну подршку да се реализују све активности у оквиру планиране динамике – навео је Ђокић.

Он је рекао да је на састанку констатовано да треба развијати сарадњу у области нових енергетских пројеката и унапређења укупне енергетске сарадње у дијелу размјене енергије и заједничких активности које могу послужити квалитетном енергетском систему Републике Српске и Србије.

– То се посебно односи на енергетску безбједност која је ове, али и прошле године била озбиљно угрожена. У Србији се тај проблем осјетио, а имали смо га и ми због више непланских излазака једне термоелектране, што се одразило на могућност набавке замјенске енергије – објаснио је Ђокић.

Он је додао да је са Ђедовићевом разговарао и о гасним пројектима које реализују „Србија гас“ и „Бијељина гас“.

– То је пројекат гасификације Бијељине, односно изградње прикључног гасовода. Желимо ову активност наставити и да изградимо магистрални гасовод од Србије кроз Републику Српску све до Новог Града – рекао је Ђокић.

Он сматра да има много простора за сарадњу два министарства у области енергетике и рударства, додајући да вјерује да ће сарадња у будућем периоду бити плодоносна, јер је Ђедовићева изразила спремност да раде заједно и наставе све активности.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар