Главно РС и матица

Старовић: О статусу КиМ могу директно одлучивати само Срби и Албанци

У РЕАКЦИЈАМА НА ДЕКЛАРАЦИЈУ САБОРА ИМА ИМПУТИРАЊА ЈЕР У ЊОЈ НЕМА НИШТА ПРОТИВ ДЕЈТОНА
  • Министар за рад, борачка и социјална питања Србије Немања СТАРОВИЋ: Сваки пут кад Курти заведе одређене једностране мјере, представници држава Квинте осуде тај потез на вербалном, реторичком нивоу и издају неколико саопштења. ЕУ као медијатор сазове један или више састанака у Бриселу, на крају саопшти да обе стране нису показале довољно спремности на компромис и на томе се све заврши

МИНИСТАР за рад, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић изјавио је да о статусу Косова и Метохије могу одлучивати директно само Срби и Албанци, јер уз било какво посредовање ЕУ или неког трећег страног фактора неће бити могућности да се око тог питања озбиљно разговара.

Старовић је рекао да су сви свједоци једног обрасца који вријеђа здрав разум, а то је да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти прибјегава одређеним једностраним мјерама као што су милитаризација сјевера, забрана промета робе произведене у централној Србији, забрана коришћења динара и тако даље, при чему услиједи кратка реакција Квинте и ЕУ и ништа се не ријеши.

– Сваки пут кад Курти заведе одређене једностране мјере, представници држава Квинте осуде тај потез на вербалном, реторичком нивоу и издају неколико саопштења. ЕУ као медијатор сазове један или више састанака у Бриселу, на крају саопшти да обе стране нису показале довољно спремности на компромис и на томе се све заврши – навео је Старовић.

Он је додао да те мјере Приштина наставља да спроводи и онда ствар крене из почетка са неким новим једностраним мјерама Куртија.

– То се понавља већ три године, и ма колико били захвални људима из Квинте, који вербално и реторички осуде потез Куртија, ипак чињеница да нема никакве праве реакције у смислу поништавања тих одлука, на крају помало и вређа здрав разум – закључио је Старовић за „Косово онлајн“

Коментаришући негативне коментаре и примједбе на Свесрпски сабор и усвојену Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, Старовић је рекао да би био изненађен да таквих реакција није било.

– У тим реакцијама се заправо покушава импутирати нешто што апсолутно не постоји, јер нико није саопштио нити у једном слову Декларације поменуо било шта против Дејтонског споразума – рекао је Старовић за „Косово онлајн“.

Он је истакао да Декларација позива на поштовање Дејтонског споразума, који је обезбиједио готово 30 година мира у БиХ без иједног већег међуетничког инцидента, у шта би мало ко повјеровао 1995. године, када је тај споразум усвојен.

Он је навео да су сви покушаји промјене Дејтонског споразума мимо предвиђених процедура изузетно опасни, указујући да је једини начин да дође до некакве промјене да се за то обезбиједи сагласност оба ентитета и сва три конститутивна народа у БиХ.

Старовић сматра да је организовање Свесрпског сабора била пријека потреба будући да су Срби у цјелини изложени великим притисцима.

– То није од јуче, јер су ти притисци интензивирани у последње три године, односно од момента када је на чело управе институција самоуправе у Приштини дошао Аљбин Курти – рекао је Старовић.

Он је нагласио да је посебна врста притиска усмјерена према Бањалуци и интензивирана управо у том периоду с циљем да се, мимо слова Дејтонског споразума, драстично умање надлежност и компетенције Републике Српске.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар