Главно РС и матица

Стефановић: Свим међународним актима супротно је учешће „војске Косова“ у вежби НАТО

АМБАСАДОР САД ИЗРАЗИО НАДУ ДА ЋЕ АМЕРИЧКО-СРПСКА ВОЈНА ВЈЕЖБА БИТИ ОДРЖАНА ВЕЋ 2021.

МИНИСТАР одбране Србије, Небојша Стефановић, разговарао је са амбасадором САД у Београду, Ентони Годфријем и новим изаслаником одбране САД у Београду, пуковником Кори Шејом о војној сарадњи двије земље.

Говорило се и о Косовским безбедносним снагама (КБС) чије су се јединице недавно придружиле америчким војницима на војној вјежби.

„То је у супротности са свим међународним актима“, поручио је Стефановић.

Србија наставља да води „балансирану политику одбране“ и  ради на унапрјеђењу и даљем развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, обавијестио је америчке званичнике Стефановић.

Назначио је да Србија остаје при дугорочном стратешком опредјељењу – да задржи статус војно неутралне државе.

На састанку је наглашен значај досадашње, али и будуће сарадње у бројним областима – попут Програма државног партнерства са Националном гардом Охаја, поручују из Министарства одбране.

Међутим, Стефановић је уједно изразио забринутост због учешћа КБС-а на вежби „Defender Europe-2021“, коју организују НАТО и војска САД.

„Ценимо што смо у партнерском духу обавештени о организацији и извођењу вежбе пре него што је почела, али смо дубоко забринути јер је учешће такозваног Косова у њој у супротности са свим међународним актима“, поручио је Стефановић.

Амерички амбасадор у Београду, са друге стране, како наводе из овог министарства, истакао је да разумије забринутост Србије, иако двије земље имају различите погледе по овом питању.

Такође је поручио да САД желе да наставе интензивну сарадњу са Војском Србије и изразио наду да би билатерална вjежба двије војске могла да се одржи већ током ове године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар