Главно Федерација/БиХ

Степинчева слика у календару који се дијели унутар Оружаних снага БиХ

МАЈКИЋ: ОВО ЈЕ НАСТАВАК ШИРЕЊА МРЖЊЕ ПРЕМА СРБИМА ПРЕКО МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ БиХ
  • На два мјеста кориштена фотографија Степинца, сарадника усташа који је учествовао у масовним покрштавањима у НДХ

ДЕЛЕГАТ Клуба српског народа у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић указала је да слика Алојзија Степинца на календару за 2021, које дистрибуишу Оружане снаге БиХ, представља наставак ширења мржње према Србима у Министарству одбране у Савјету министара.

Нагласила је да је незадовољна одговором замјеника министра одбране у вези са њеним појављивањем.

Мајкићева је истакла да је на два мјеста кориштена фотографија Степинца, сарадника усташа који је учествовао у масовним покрштавањима у НДХ, упитавши шта је циљ стављања тих фотографија и да ли се тиме допирноси помирењу, као и шта ће бити учињено да се ове увредљиве иконографије присутне у Министарству одбране више не понављају.

Она је подсјетила на негативне коментаре на друштвеним мрежама, те поздрављање министра одбране Сифета Поџића ратним поздравом на званичном састанку.

Душанка Мајкић (Фото: Армин Дугут/PIXSELL)

Мајкићева сматра да је неразумна и одлука министра одбране у Савјету министара да одговор на ово делегатско питање повјери замјенику који је из реда хрватског народа.

Фотографија Степинца, сарадника првог човјека НДХ Анте Павелића, појавила се у календару за 2021. годину који дистрибуише Католичко душебрижништво Оружаних снага БиХ.

Замјеник министра одбране Мијо Крешић рекао је да Министарство одбране не учествује у припрeми и штампању овог календара, наводећи да је Католичка црква Степинца признала као „блаженог“.

– Војни ординаријат ове календаре само дијели припадницима. Министарство одбране и Оружане снаге су допринијели међунациoналном помирењу и дијалогу – рекао је Крешић истичући да су спорадичне нетрпељивости могуће у свим институцијама.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар