Главно Федерација/БиХ

Стевандић: Представнички дом ПС БиХ задржао могућност злоупотребе појма геноцид

ОБЈАСНИО ЗАШТО СУ ПОСЛАНИЦИ СНСД И СРПСКОГ КЛУБА НАПУСТИЛИ СЈЕДНИЦУ
  • „Нисмо хтјели да својим присуством дајемо легитимитет парламенту који је одбио могућност да сви грађани буду равноправни

ШЕФ Српског клуба у Представничком дому Парламентане скупштине БиХ Ненад Стевандић изјавио је у Сарајеву да је овај дом одбацио могућност да сви грађани у БиХ буду равноправни, одбивши Приједлог закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

Стевандић је рекао да су зато посланици СНСД-а и Српског клуба и изашли са сједнице.

“Пошто је одбијена могућност да имамо равноправан третман свих народа и ентитета и пошто је задржана могућност да људи у Федерацији БиХ /ФБиХ/ некажњено вријеђају појединце и народе, да их називају геноцидашима и осталим погрдним именима, нисам сматрао потребним да даље остајемо на сједници и дајемо легитимитет парламенту који је одбио могућност да сви грађани буду равноправни”, рекао је Стевандић новинарима.

Он је појаснио да у Републици Српској нико никога не може називати геноцидним, јер су на снази закони који ту тематику уређују.

“Поносни смо у што су у Републици Српској сви народи и ентитети потпуно равноправни и нико никога не смије да назива погрдним именима”, рекао је Стевандић и додао да се по томе види ко је за демократске вриједности, а ко није.

Представнички дом је одбацио Приједлог закона о забрани злоупотребе појма геноцид којим је било предвиђено да се забрана злоупотребе овог појма уведе као ново кривично дјело за које би била прописана кривична санкција.

Предлагачи овог законског приједлога су посланици Сњежана Новаковић Бурсаћ и Јаков Галић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар