Главно РС и матица

Стевандић: Срби морају да славе јунаке са Кошара да би имали хероје и у будућости

ВОЂЕНА ЈЕ ОД 9. АПРИЛА ДО 14. ЈУНА 1999. - СВЕ ДО ПОТПИСИВАЊА КУМАНОВСКОГ СПОРАЗУМА
  • Ненад СТЕВАНДИЋ, предсједник Народне скупштине РС, у Београду на академији поводом 25 година од славне битке: Славећи јунаке са Кошара ми својој дјеци показујемо пут како да чувају своју земљу
  • „Познато је да многи који су се борили против јунака са Кошара окупаторима дижу споменике као Тонију Блеру и Клинтону. Наш народ је слободарски, који споменике диже само својим јунацима“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, који у Београду присуствује комеморативној академији поводом 25 година од битке на Кошарама, поручио је да српско јунаштво мора да се слави, јер је то залог за будуће генерације и јунаке који ће бранити српску државу, нацију и вјеру.

– Да бисмо имали будуће јунаке, морамо да глорификујемо ове, који су то јунаштво показали и дали главу – рекао је Стевандић.

Он је упозорио да ће народ који не слави своје јунаке, славити окупаторе.

– Познато је да многи који су се борили против јунака са Кошара окупаторима дижу споменике као Тонију Блеру и Клинтону. Наш народ је слободарски, који споменике диже само својим јунацима који су положили главу бранећи државу, нацију, вјеру и отаџбину – нагласио је Стевандић.

Он је истакао да су јунаци са Кошара најсвјежији примјер јунаштва, чојштва и поштења, односа према нацији и својој земљи.

– Славећи јунаке са Кошара ми својој дјеци показујемо пут како да чувају своју земљу. Срби су народ који као ријетко који има пуно јунака, има кога да слави и ови са Кошара су, славећи претходне јунаке постали јунаци – поручио је Стевандић.

Битка на Кошарама једна је од најчувенијих у савременој српској историји, када су припадници терористичке ОВК уз помоћ НАТО авијације и албанске војске намјеравали да заузму караулу Кошаре од Војске Југославије, а потом направе коридор за копнену инвазију из правца Албаније.

Битка на Кошарама вођена је од 9. априла до 14. јуна 1999. године у рејону граничног прелаза Раса Кошарес, на граници тадашње СР Југославије и Албаније.

Напад је покренут у три правца према врху Раса Кошарес, ка караули Кошаре и према врху Маја Глава.

Битка је трајала све до потписивања Кумановског споразума и повлачења Војске Југославије са Косова и Метохије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар