Главно Федерација/БиХ

Стевандић: У борбу против кризе да се укључе и 2,8 милијарди КМ преко обавезне резерве ЦБ БиХ

РУКОВОДСТВУ ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ БиХ УПУТИО ОТВОРЕНО ПИСМО СА УПОЗОРЕЊЕМ „ГОСПОДО, НИСМО ГЛУПИ!“
  • Шеф Клуба Срба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ написао: „Господо из Централне банке БиХ који, да извинете, паразитирате већ 20 година и даље сте спремни да умјесто потребама свога народа, служите само ММФ-у а да савјете и поруке легитимно изабраних представника народа, али и самог народа на рубу очаја, игноришете. Тиме сте се уписали на листу могућих саучесника за свако зло које ескалира и за све смрти од короне или њених посљедица
  • Ненад СТЕВАНДИЋ позвао све посланике, чланове Савјета министара, Владе Републике Српске и Владе ФБиХ да што прије кроз законодавну процедуру створе могућност располагања и усмјеравања 2,8 милијарди КМ у интересу спасавања народа, његове привреде и ресурса

НЕНАД Стевандић, шеф Клуба Срба у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и предсједник Уједињене Српске, упутио је отворено писмо Централној банци БиХ.

Стевандићево писмо преносимо у цијелости:

„Централна банка БиХ је јавно саопштила да има 2,8 милијарди конвертибилних марака вишка новца изнад обавезне резерве, изван и изнад 2,7 милијарди конвертибилних марака које су такође на рачуну Централне банке БиХ и представљају обавезну резерву.

Привреда у БиХ грца у проблемима, а банкрот се намеће многим предузећима и малим и самосталним привредницима као једина опција. Радници масовно остају без посла а број гладних се повећава на дневној основи.

Србија која има око 13,5 милијарди евра девизних резерви, сваком пунољетном становнику ће уплатити 100 евра или преко 500 милиона евра. За социјална давања Србија ће дати још 700 милиона евра за становништво и око 1 милијарду евра за хитна поступања око медицинског и сваког другог снабдијевања и збрињавања. И још прави пакет од 5 милијарди евра за привреду ради очувања радних мјеста и производње.

Дакле, то је 7,2 милијарде евра које Србија активира и још поред тога помаже остале, поготову нас. И то је више од пола њихових девизних резерви.

А ви, господо из Централне банке БиХ који, да извинете, паразитирате већ 20 година и даље сте спремни да умјесто потребама свога народа, служите само ММФ-у а да савјете и поруке легитимно изабраних представника народа, али и самог народа на рубу очаја, игноришете. Тиме сте се уписали на листу могућих саучесника за свако зло које ескалира и за све смрти од короне или њених посљедица, јер у борби свих институција и грађана Републике Српске, Федерације БиХ и Дистрикта Брчко, дакле свих у БиХ, ви очигледно не учествујете.

Америка, горњи дом Конгреса је одобрио помоћ – читај штампање 2 000  милијарди долара, а ЕУ  преко своје Централне банке 750 милијарди евра.

А  вама је, господо, изгледа покриће то што вам  ММФ не да сагласност, иако та сагласност суштински није потребна, да у држави распоредите вишак, понављам вишак од 2,8 милијарди конвертибилних марака који вам је слободан на рачуну и тако спасите, док још има времена и могућности, властити народ и привреду. Представници ММФ-а које ви за разлику од свога народа и институција уважавате, сматрају да, цитирам:

„Уколико се компромитује аранжман валутног одбора, ММФ неће пружити финансијску помоћ БиХ у оквиру инструмента за брзо финансирање“. То је у име ММФ изјавио Ендрју Џуел, резидентни представник ММФ у БиХ. Ендрју  Џуел  је такође изјавио да разматрају да у другој половини априла понуде аранжман од 165 милиона евра да „помогну властима да повећају потрошњу за здравство и финансирају мјере за стабилизацију економије“.

Дакле, да будемо кристално јасни.

ММФ нам без правне могућности да блокира, пријети и уцјењује нас да не смијемо употријебити вишак својих 2,8 милијарди марака да спасавамо здравље и привреду, значи  физички и економски опстанак народа, али ће размотрити да нам да кредит од 325 милиона конвертибилних марака. Ово је, нажалост, тачно и апсурдно. И потпуно другачије него у Америци и ЕУ којој тежимо а која је претходних мјесеци показала сав парадокс у односу на прокламоване вриједности које су нам и биле подстицај за европски пут.

Сви ми у Републици Српској, Федерацији БиХ, свим кантонима и Брчко Дистрикту до сада смо успјели да обуздавамо пандемију на нашем простору готово искључиво због властите способности да се мобилишемо на бази солидарности, хуманизма и организованости иснтитуција и сваког грађанина. И такви од ЕУ иснтитуција третирани, на почетку пандемије, као грађани другог реда смо успјели да држимо пандемију на најмањем могућем проценту ширења у односу на околне земље и регион, а богами и најбогатије земље свијета. То ће по престанку овог зла, нажалост, плаћати наши грађани и привреда,  подносећи тешке и несагледиве посљедице.

Јасно је да нам се нуде мрвице за пуко преживљавање да бисмо доживјели потпуни економски слом и били лак плијен за будуће поробљавање и преузимање свих наших природних богатстава, ресурса и привредних субјеката.

Принуђен сам да се на овај начин обратим вама и јавности, али и да на темељу свега наведеног позовем све посланике, чланове Савјета министара, Владе Републике Српске и Владе ФБиХ да што прије у законодавној процедури учинимо потребне кораке да бисмо располагали и усмјеравали властита средства у интересу спасавања свога народа, његове привреде и ресурса. Дакле, морамо вам ставити до знања да нам је важнији властити опстанак од било чијих малих појединачних или великих интереса међународних бордова капитала, упркос настојању ММФ-а и његових извршиоца да се понашамо управо обрнуто.

Господо, нисмо глупи!

др Ненад Стевандић“

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар